Virtuvė – kokie pavojai joje slypi?

Kiekvienas žmogus kasdien daugiau ar mažiau laiko praleidžia namų erdvėje, kurioje yra įrengta virtuvė. Nesvarbu, ar tik pasiimate maisto iš šaldytuvo ir jį pasišildote, ar gaminate viską “from scratch”, į virtuvę užeinate, vienareikšmiškai. Man virtuvė yra centrinė erdvė namuose, joje aš praleidžiu labai daug laiko, tai mano ramybės oazė, mano veiklos centras, mano saviraiškos erdvė. Žodžiu, virtuvę aš myliu, todėl man labai svarbu, kokios medžiagos, kokios priemonės joje slypi, ar jos nekenkia mano šeimos narių sveikatai. Su maistu liestis skirtos medžiagos ir gaminiai neturi kelti pavojaus žmogaus sveikatai, keisti maisto produkto sudėties, bloginti jo juslines (skonį, kvapą) savybes. Šį įrašą paruošiau tam, kad ir Jūs atkreiptumėte dėmesį į savo virtuvėje slypinčius pavojus ir pasidarytumėte mini “reviziją” po kurios, tikiuosi, virtuvėje neliks Jus nuodijančių medžiagų.

image
Turinys

    Aliuminis (aliuminio folija, aliuminiai indai)

    Kad ir kaip patogu ir greita būtų gaminti maistą aliuminio folijoje, vertėtų šio įpročio atsisakyti ir foliją naudoti tik labai retais atvejais, jokiu būdu ne kas kartą gaminant maistą. Aš puikiai žinau tą jausmą, kai iš folijos išvyniojamas ką tik iškeptas maistas intensyviai garuoja, skleidžia malonų aromatą, yra minkštas ir tobulai išsitroškinęs savo sultyse… Tačiau visi šie folijos pliusai turi vieną labai didelį minusą, kuris, manau, “nubraukia” visus pliusus –  aliuminis kaupiasi organizme. Kai mes jo gauname su maistu, rizikuojame, kad aliuminio organizme susikaups pavojingas kiekis. 

    Aliuminis kaupiasi smegenyse ir yra nemažai duomenų apie aliuminio koncentracijos ir alzheimerio ligos sąsajas, taip pat dideli aliuminio kiekiai siejami su osteoporoze, krūties vėžio rizika.

    Mokslininkai teigia, kad aliuminis – neurotoksiškas, gali slopinti daugybę biologinių funkcijų, o kadangi paveikia smegenis, gali būti sunku susikaupti, sutrinka  koordinacija, atmintis, gali kamuoti galvos skausmai. 

    Kai aliuminio folija turi sąlytį su riebiais ar rugščiais produktais, susidaro įvairios aliuminio druskos, kurios lengvai patenka į maistą.

    Žinau, kad visai atsisakyti aliuminio virtuvėje nepavyks, todėl svarbiausia stengtis atsisakyti indų, pagamintų iš aliuminio, o aliuminio foliją naudoti tik tais atvejais, kai ji nesiliečia su maistu arba šalto maisto įvyniojimui, pavyzdžiui, tiesiog uždengti maistą lėkštėje ar kepimo inde, suvynioti sumuštinius iškylai… 

    Vietoje folijos geriau naudoti kepimo popierių, ketaus indus, stiklinius troškinimo indus. 

    Tačiau aliuminis turi ir labai gerą privalumą, kai kalbama apie supakuotus produktus. Kai maisto pakavimui yra naudojami klijai, lakūs ir nelakūs klijų junginiai gali migruoti į maistą per skirtingų medžiagų sluoksnius, tačiau jie nemigruoja per aliuminio sluoksnį, o tai reiškia, kad aliuminis apsaugo maisto produktą nuo į jį patekti galinčių nuodingų medžiagų iš klijų.

    Plastikas

    Plastike yra įvairių cheminių junginių (vinilo chlorido monomerų, bisfenolio A, Stireno, Melamino dervų, Ftalatų).

    Bisfenolis A yra dažnai naudojamas vaikams maitinti skirtų buteliukų gamyboje. BPA paveikia kardiovaskulinę sistemą, yra siejamas su diabetu, vyriška seksualine disfunkcija, o tyrimuose su graužikais pastebėti tokie pokyčiai, kaip ankstyvas brendimas, pakitęs elgesys, poveikis prostatai ir pieno liaukoms. Bisfenolis (BPA) gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą, sukelti skydliaukės ligas ir padidinti riziką susirgti vėžiu. Visada ieškokite plastikinių indų be BPA, ypač, kai renkatės indus vaikams. 

    Plastikinius indus, jei visgi juos naudojame, būtina naudoti pagal paskirtį – jeigu nurodyta, kad indas tinkamas biriems produktams, skysčių jame geriau nelaikyti ir t.t. 

    Vienkartiniai indai iš plastiko turėtų būti naudojami tik vieną kartą, kadangi naudojant juos daug kartų, padidėja rizika, kad jie išskirs nuodingas medžiagas į maistą ar gėrimus, kuriuos juose laikysime. Visada geriau rinktis popierinius vienkartinius indus, o ne plastikinius, tai ne tik draugiškiau sveikatai, bet ir gamtai. 

    Jokiu būdu negalima šildyti maisto plastikiniame inde ar pakuotėje, kadangi plastikui šylant, toksinės medžiagos patenka tiesiai į maistą, o su maistu, žinoma, į organizmą. 

    Nepridegančios dangos indai

    Dar kitaip vadinami – teflonu dengti indai. Tokie indai itin patogūs, nepridega, juos lengva valyti, tačiau teflonas yra žalingas žmogaus sveikatai ir gali sukelti labai rimtus susirgimus.

    Tiesa, iki 2013 metų visi galvojome, kad naudoti teflonu dengtus indus yra normalu ir patogu, taip pat tuometinės keptuvės buvo ne tik su teflonu, bet ir PFOA, stipriu kancerogenu, pasižyminčiu toksiniu poveikiu kepenims, vystymuisi, imuninei sistemai, skydliaukės veiklai. Vėliau ši medžiaga buvo pašalinta iš Amerikos ir Europos rinkoms gaminamų keptuvių, taigi, jeigu turite keptuvę su nepridegančia danga, kurią įsigijote iki 2013 metų, meskite ją lauk, nes joje tikrai yra kancerogeno PFOA. 

    Dabar tyrimai rodo, kad net 95 proc. Amerikos gyventojų kraujyje randamas pastebimai padidėjęs teflono kiekis ir puikiai žinome, kokiomis ligomis “garsėja” amerikiečiai. Esu tikra, ir lietuvių kraujyje teflono būtų rasta ne mažiau, nes tefloninės keptuvės itin populiarios iki šių dienų.

    Taip pat teflonas yra nuodingas paukščiams, laboratorijose atliekant tyrimus su gyvūnais, nustatomas toksinis poveikis. Juolab, nė vienas mokslinis tyrimas negali įrodyti, kad teflonu dengti indai yra saugūs žmogaus sveikatai. 

    Tokiai dangai susibraižius, o tai įvyksta beveik visada, nes teflonas itin linkęs braižytis, padidėja tikimybė, kad nuodingos medžiagos pateks tiesiogiai į maistą.

    Vietoje teflonu dengtų indų geriau rinkitės kitus, sveikatai draugiškesnius indus, pavyzdžiui, ketaus, nerūdijančio plieno, stiklo ir pan. indus.

    Ar įmanoma šių pavojų išvengti?

    Visų šių išvardintų medžiagų visiškai išvengti tikrai nepavyks, kadangi jos naudojamos ne tik mūsų virtuvėse, bet ir maisto pakavimui, transportavimui, vakuumavimui, maisto gaminimui restoranuose ir pan. Tačiau kiekvienas galime maksimaliai sumažinti šių medžiagų vartojimą, atsisakydami jų savo virtuvėje, kur dažniausiai ruošiame ir valgome maistą.


    Sekite mane Instagram'e

    🍌Kapotų avižų košė su keptais bananais

    🥣Košė saldi, patenkins net didžiausio smaližiaus skonio receptorius ir deserto po jos tikrai nesinorės. Bananas, jį kepant, puikiai karamelizuojasi ir tampa tikrų tikriausiu desertu, todėl šią košę labai mėgstu ir gaminu ją kartą per savaitę pusryčiams, kai norisi saldaus maisto.

    🍌Žinau, kad keptas bananas košėje nėra naujiena, taip gamina ir rekomenduoja gaminti nemažai dietistų, dietologų ir šiaip apie maistą ir mitybą patarti mėgstančių žmonių. Tačiau, šioje dar yra "paslėptų" linų sėmenų, tad šis receptas kiek kitoks. Šios idėjos esmė paprasta – praturtinti košę augalinės kilmės gerosiomis riebalų rūgštimis, kurių dažnam lietuviui trūksta ir suteikti kreminės tekstūros, kuri čia tobulai dera su keptu bananu.

    🥣Ingredientai

    0,5 stiklinės skaldytų avižų
    0,5 stiklinės pieno
    0,5 stiklinės vandens
    1 a.š. maltų linų sėmenų
    0,5 vnt. banano
    1 v.š. moliūgų sėklų
    0,5 a.š. sviesto

    🥣Gaminimo eiga

    Kapotas avižas nuplauti ir užpylus šaltu vandeniu, palikti per naktį (taip košės gaminimo laikas bus gerokai trumpesnis ir kruopos taps vertingesnėmis);

    Ryte nupilti vandenį nuo kruopų, užpilti naujo vandens, pieno ir virti kol avižos taps pakankamai minkštos, bet vis dar "kramtomos" tekstūros;

    Baigus virti, įdėti maltus linų sėmenis, išmaišyti, uždengti dangtį ir palikti košę pastovėti, kol pasiruošite pagardus;

    Bananą perpjauti išilgai, apkepti su sviestu;

    Trumpai pakepinti moliūgų sėklas sausoje keptuvėje;

    Į dubenį dėti košę, ant viršaus išdėlioti keptą bananą, moliūgų sėklas (aš dar mėgstu sutrupinti vieną kitą liofilizuotą uogą dėl kvapo ir spalvų).

    🥣Skanaus!!!🥣
    ...

    🌿🙃🙂

    #behappy #now #būkitlaimingi💟 #dabar #geriausiaslaikasdabar #citata #mintis #quoteoftheday
    ...

    🍗Vištienos kepsneliai su svogūnu ir špinatais

    🍗Jums reikės |4 porcijos:

    400g vištienos krūtinėlės file
    2 vnt kiaušinių
    1 vnt svogūnų
    1 sauja špinatų
    2 v.š. bulvių krakmolo
    1 a.š. raudonėlio
    1 a.š. sezamų sėklų
    1 a.š. druskos
    2 v.š. alyvuogių aliejaus

    🍗Garnyrui: 

    1 puodelis neskrudintų grikių
    300g vyšninių pomidoriukų
    sauja rukolos
    1 a.š. alyvuogių aliejaus

    🍗Gaminimo eiga:

    Vištienos file supjaustyti smulkiais gabalėliais, įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti;

    Sudėti smulkiai supjaustytą svogūną ir špinatus, krakmolą, prieskonius, sėklas ir gerai išmaišyti;

    Į keptuvę su įkaitintu aliejumi dėti po šaukštą masės ir apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos;

    Išvirti grikius;

    Supjaustyti pomidoriukus pusiau, dėti juos ant rukolos, apšlakstyti alyvuogių aliejumi.

    Skanaus ! 

    🍗Maistinė vertė |1 porcijos:

    Kalorijos – 349 kcal.
    Angliavandeniai – 17g.
    Baltymai – 37g.
    Riebalai – 15g.
    ...

    🌿💚Joninės jau čia pat ir tikrai visi kažką “grilinsim”. Trumpiausią metų naktį visada norisi praleisti gamtoje, su skaniu maistu, gera kompanija ir nuostabiu oru. 

    🌿Siūlau šioms Joninėms išbandyti burgerius. Jie labai greitai ir lengvai pagaminami, juose “paslėpiau” papildomų daržovių, tad jie sveikatai palankesni už įprastus mėsainius, kur tik salotos lapą uždedam ir marinuoto agurkėlio. 

    🌿Jums reikės:

    Maltinukams:

    80g Maltos jautienos
    ⅓ Cukinijos
    ⅓ Morkos
    5g Krapų
    10g Avižinių dribsnių

    Priedai:

    1 Mėsainių bandelės (aš rinkausi sviestines brioche bandeles)
    Salotų lapų
    Špinatų
    20g Pomidoro
    20g Agurko
    15g Sūrio
    20g Avokado 

    🌿Gaminimo eiga:

    Cukiniją ir morką sutarkuoti, krapus susmulkinti ir sumaišyti su visais kitais maltinukams skirtais ingredientais;

    Formuoti maltinuką, kiek didesnį nei bandelė, nes kepdamas jis susitrauks;

    Maltinuką dėti ant kepimo popieriaus ir kepti griliuje, kol iškeps iki norimo lygio, maždaug 7-9 minutes (jeigu mėgstate pusiau keptą jautieną, kepkite trumpiau, jeigu mėgstate, kad mėsa būtų gerai iškepta, kepkite, kol paruduos);

    Ant jau iškepto maltinuko uždėkite sūrų ir palaukite, kol šis išsilydis (geriausia, uždengus grilio dangtį);

    Šiek tiek paskrudinkite bandeles ant grotelių;

    Formuokite mėsainį: apatinę bandelės puselę patepkite trintu avokadu, dėkite maltinuką, salotų lapus, špinatus, pomidoro ir agurko griežinėlius ir uždenkite viską kita bandelės puse.

    🌿Maistinė vertė:

    Kalorijos - 665 kcal
    Angliavandeniai - 48g 
    Baltymai - 35g
    Riebalai - 37g
    ...

    🥣Avižinė košė su kriaušėmis ir obuoliais

    Turbūt visi yra girdėję dietistų, dietologų ar mitybos specialistų rekomendaciją – pusryčiams valgyti avižinę košę. Avižinė košė tapo tikra sensacija, ryto pažiba, be kurios pusryčių jau seniai daugelis neįsivaizduoja.

    Ir iš tikrųjų, avižos yra nuostabus produktas, kartais netgi vadinamas sveikiausiu pasaulyje grūdu. Labai tinka svorį metantiems žmonėms, mat turi nedaug kalorijų, mažai riebalų. Tačiau yra puikus angliavandenių, skaidulų šaltinis, turi palyginus nemažai baltymų ir yra pilnos svarbių vitaminų, antioksidantų ir mineralų.

    🥣Jums reikės |  1 porcijai: 

    ¼ puodelio vandens
    ¼ puodelio pieno
    1 kriaušės
    ½ obuolio
    2,5 v.š. avižinių dribsnių
    20g. migdolų
    1 a.š. cinamono

    🥣Gaminimo eiga:

    Vandenį ir pieną supilti į puodą ir užvirti;

    Supjaustyti smulkiai pusę kriaušės ir obuolį, sudėti juos į puodą ir pavirti ~ 5 min.;

    Supilti avižinius dribsnius ir virti dar ~3min.;

    Migdolus susmulkinti peiliu ir pakepinti keptuvėje;

    Košę dėti į dubenėlį, papuošimui - ant viršaus išdėlioti likusios pusės kriaušės riekeles (pusę jų apvolioti cinamone) ir sudėti migdolus.
    ...

    🥩Kaip iškepti skanius šonkauliukus, patarimų daug, tereikia įsijungti google ir paieškos langelyje parašyti “skaniausi šonkauliukai”. Tiesa, kiekvienas patarėjas pataria skirtingus šonkauliukų gaminimo būdus: vieni rekomenduoja juos apvirti, kad sutrumpėtų kepimo laikas, kiti gi teigia atvirkščiai – jeigu norite skanių, sultingų, aromatingų šonkauliukų, jokiu būdu jų nevirkite. Kiek žmonių, tiek nuomonių, tad tenka ieškoti sau tinkamo varianto.
    Štai mano mylimiausias skaniausių šonkauliukų receptas👇👇👇

    🥩Jums reikės | ~8 porcijos:

    1,5 kg šonkauliukų
    1 v.š alyvuogių aliejaus
    1 v.š. druskos
    30g. (5 skiltelės) česnako
    1 v.š. rūkytos paprikos miltelių
    0,5 v.š. ciberžolės miltelių
    10g. džiovintų čili pipiriukų (ne miltelių, o gabalėlių arba “flakes”)
    1 v.š. smulkinto/džiovinto raudonėlio
    1 v.š. smulkintų/džiovintų krapų

    🥩Padažui :

    2 v.š. medaus
    0,5 v.š. druskos
    0,5 v.š. balzaminio acto
    2 vnt. svogūno
    4 v.š. pomidorų pastos

    🥩Garnyrui :

    15 vnt.nedidelių bulvių
    4 vnt.morkų
    0,5 v.š. druskos

    300g. pomidorų
    1 v.š sojų padažo

    🥩Gaminimo eiga :

    Šonkauliukus nuplauti, jeigu reikia nupjaustyti riebalinio audinio perteklių, nulupti vidinėje dalyje esančią plėvelę;

    alyvuogių aliejų sumaišyti su visais prieskoniais;

    Šonkauliukus gerai įtrinti prieskonių mišiniu, dėti juos ant folijos, mėsinga dalimi į viršų;

    Ant viršaus išdėlioti riekelėmis pjaustytą česnaką ir čili pipiriukus;

    Šonkauliukus suvynioti į dvigubą foliją ir kepti orkaitėje,  135 °C temperatūroje apie 4 valandas;

    Kol šonkauliukai kepa, pasiruošti padažą: supjaustyti ir iškepti svogūnus, baigiant kepti, supilti likusius ingredientus ir šiek tiek patroškinti;

    Supjaustyti bulves, morkas ir virti, kol suminkštės – pirmiau apvirti morkas, tik po to sudėti bulves, kad vienodai išvirtų;

    Išvirusias morkas ir bulves sutrinti iki vientisos masės, kaip trintumėte paprastą bulvių košę;

    Baigus kepti, šonkauliukus atidengti ir užtepti padažą, su padažu dėti atgal į orkaitę (įkaitintą iki 200 °C) ir pakepti apie 10 min, kad padažas karamelizuotųsi;

    Pomidorus supjaustykite ir apšlakstykite sojų padažu;

    Į lėkštę dėti šonkauliukus, košę ir pomidorų salotas. 

    Skanaus !
    ...

    Knyga “Nevalgyk nuo žemės” mane papirko visų pirma savo autoriais, kurie yra mokslų daktarai - Dr. B. Brett Finlay ir Dr. Marie - Claire Arrieta. Pasitikiu mokslininkų, gydytojų, mokslų daktarų nuomone ir tikiu, kad jie geba atrinkti pačią aktualiausią informaciją ir pateikti ją glaustai, aiškiai, įdomiai, profesionaliai. Dėl šito neklydau, informacija išties labai įdomi, pateikta suprantamai, nurodyti šaltiniai, netgi papildomos literatūros rekomendacijos, jeigu knygos būtų maža ir norėtųsi sužinoti daugiau. 

    Pats pavadinimas “Nevalgyk nuo žemės”, kur žodis NE yra perbrauktas, taip pabrėžiant, kad tai yra klaidingas pasakymas, kurį nuolat kartojame savo vaikams, parodo, kad knygoje bus pasakojama apie mikrobus, ir kodėl jie reikalingi, kodėl “valgymas nuo žemės” nėra didžiausia vaikystės problema, o atvirkščiai - didelė dovana augančiam organizmui, kuris taip susipažįsta su įvairiais aplinkoje gyvenančiais mikrobais. 

    Knygos viršelis, žinoma, kalba pats už save - jame purvinas “iki ausų” vaikas, kurio šypsena taip pat “iki ausų”. Tai priverčia prisiminti posakį, kad vaikai būna dviejų tipų: arba laimingi, arba švarūs. Švarus vaikas retai būna laimingas, šypsena pasipuošęs ir sveikas “kaip ridikas”.  Šį posakį dažnai sau primenu, kai susierzinu dukrai apsipylus smėliu smėlio dėžėje ar purvinu vandeniu, laistant šiltnamį, kai ji renka maisto trupinius (kuriuos pati ir išmėtė) nuo žemės ir deda juos tiesiai į burnytę. Ši knyga labai padeda nekartoti “nevalgyk nuo žemės”, “nedėk purvinų rankų į burną”, “nesikapstyk darže, purve, smėlyje”, “neišsitepk”, “atsargiai - purvina” ir t.t… Ji padeda suprasti, kokią reikšmę vaiko vystymuisi turi visi tie “pavojingi” mikrobai, kurių taip bijo tėvai, ir kuriuos taip myli vaikai.

    Pilnas tekstas - bloge. Nuorodą į blogą rasite mano bio :)
    ...

    🐟Ar gali būti lengvesnė ir baltymais bei polinesočiosiomis riebalų rūgštimis turtingesnė vakarienė už žuvį? Žuvis buvo, yra ir bus bene geriausias pasirinkimas vakarui. O dar jeigu patiekalas lengvai ir greitai pagaminamas, didžiąją dalį darbo atlieka orkaitė, o Jums tereikia pasiruošti salotas….Geriau ir būti negali. 

    🐟Tai šis patiekalas būtent toks - lengvas, greitas, maistingas ir labai skanus. 

    🐟Nepamirškite svarbiausių taisyklių renkantis žuvį prekybos centruose/ turguose ar kitose prekybos vietose. Atkreipkite dėmesį, ar žuvis šviežia ir kokybiška.

    🐟Na, nusipirkote kokybišką žuvį ir nekantraujate gaminti? Pradėkime ! 

    🐟Jums reikės |4 porcijos:

    4vnt (1kg)  išdarinėtų skumbrių be galvos
    2 vnt citrinų
    2 a.š. džiovintų čiobrelių
    druskos

    🐟Garnyrui:

    100g rukolos
    200g pomidorų
    200g agurkų
    ½ citrinos sulčių
    druskos, pipirų

    🐟Gaminimo eiga:

    žuvį nuplauti ir nusausinti;

    ant žuvies berti druską, džiovintus čiobrelius, apšlakstyti citrinos sultimis;

    žuvį dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, šalia dėti supjaustytą skiltelėmis citriną;

    kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes;

    pasiruošti salotas: supjaustyti pomidorus, agurkus, dėti juos ant rukolos lapelių, apšlakstyti citrinos sultimis, pabarstyti druskos, pipirų;

    iškepusią žuvį apšlakstyti keptos citrinos sultimis ir valgyti su salotomis.

    🌱Nepamirškite užsukti į blogą, kur rasite ir šį ir kitus receptus bei naudingos informacijos apie žuvį, skumbrės naudą bei kaip pasirinkti kokybišką žuvį
    ...

    This error message is only visible to WordPress admins

    Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

    Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.