Kodėl jaučiame saldumynų poreikį?
Saldaus maisto ir saldumynų norisi tada, kai :
- neišsimiegate;
- trūksta poilsio;
- pervargstate;
- nesuvartojate pakankamai maistine verte turtingų produktų, t.y. jums trūksta tam tikrų maisto medžiagų, vitaminų, mineralų ar net kalorijų.
- Žinoma, didelį vaidmenį atlieka ir įpročio galia. Kai įprantate valgyti daug saldumynų, ranka tiesiog automatiškai siekia jų ir kitą kartą, suvalgote juos net nesusimąstę.
Įėję į prekybos centrą, pirmoje eilėje matote gražiai išrikiuotas šviežutėles bandeles lentynoje, atėjus atsiskaitymo metui, prie kasų akį traukia spalvotos ir apetitą keliančios saldainių, šokoladų ir kitų skanumynų pakuotės. Sunku atsispirti, tiesa? Taip yra dėl to, kad maisto kampanijos išleidžia milžiniškas lėšas (daugiau nei 10 milijardų dolerių vien tik Jungtinėse Amerikos Valstijose) tokiai agresyviai reklamai, kuri sėkmingai didina sveikatai nepalankių produktų, tarp jų ir saldumynų, vartojimą. O kur dar reklama televizijoje, internete, stenduose ir pan…
Cukrus ir saldikliai
Pagrindinis ingredientas apie kurį pagalvojame pamatę saldumyną, yra cukrus. Tačiau ar tikrai tik jis čia kelia grėsmę sveikatai? Cukrus yra saldus nervų sistemą stimuliuojantis produktas, sukeliantis vaikų hiperaktyvumą, paveikiantis metabolizmą, keliantis ėduonies riziką ir pan. Tačiau dažnai maisto pramonėje vietoje cukraus yra naudojami saldikliai. Tai medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios maisto produktui saldų skonį. Saldikliai kelis šimtus kartų saldesni už cukrų, nekaloringi bei gerokai pigesni, tad jie paklausūs tarp gamintojų.
Kai kuriose šalyse tam tikrų saldiklių vartojimas yra uždraustas, nes jie pripažįstami, kaip turintys kancerogeninį ar neurogeninį poveikį (sacharinas, ciklamatas, aspartamas). Nustatyta, kad didesnis kiekis saldiklio aspartamo kraujyje slopina protinį vystymąsi, trikdo smegenų veiklą, gali sukelti pykinimą, galvos skausmą, priepuolius panašius į epilepsiją. Cukraus ir saldiklių ypatingai daug įvairiuose saldžiuose gėrimuose.
Kaip išaugęs saldumynų vartojimas ir nutukimas bei lėtinės ligos susiję ir, kodėl tai tapo tikra epidemija?
Pasaulyje ir Lietuvoje atliktų ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos tyrimų metu nustatyta, kad pusė vaikų kasdien vartoja saldumynus. KASDIEN. Tai siejama su sparčiai didėjančiu vaikų antsvorio ir nutukimo paplitimu visame pasaulyje. Ir tai vyksta ne tik su vaikais. Per pastaruosius dešimtmečius tiek išsivysčiusiose, tiek besivystančiose šalyse nutukimas tapo didele problema tarp visų socialinių ir amžiaus grupių. Per didelis kūno svoris yra vienas rimčiausių visuomenės sveikatos iššūkių XXI amžiuje, o cukrus ir per didelė saldumynų teikiama energetinė vertė, įrodyta, skatina nutukimą. Nutukimas yra širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, cukrinio diabeto ir kitų ligų rizikos veiksnys, taip pat slopina imuninę sistemą.
VMVT kontrolės metu surinkti duomenys parodė, jog pagrindinės saldumynų sudedamosios dalys yra cukrus, gliukozės sirupas, dažikliai ir įvairūs maisto priedai. Lietuvos rinkoje esančiuose saldumynuose naudojama apie 40 skirtingų maisto priedų. Beveik visuose saldumynuose yra įvairių dažiklių. Daugiau negu pusė saldumynų gaminami su gliukozės sirupu. Net 60,7 proc. saldumynų sudėtyje randami dažikliai E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124, kurie neigiamai veikia žmogaus sveikatą. Tad nieko naudingo tuose parduotuvėse stovinčiuose ir viliojančiuose saldumynuose nėra, galima įžvelgti tik minusus, o pliusų? Na nebent skonis, saldumas, kurio kartais taip norisi, tačiau tikrai galima tai pakeisti kur kas sveikatai palankesniais saldumynais.
Kokios yra PSO ir specialistų rekomendacijos dėl cukraus suvartojamo kiekio?
Tiek vaikai, tiek suaugę cukrų turėtų gauti ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energinės vertės, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja siekti, kad cukrūs sudarytų ne daugiau kaip 5 proc. Energinės vertės., įskaitant cukrus, esančius visuose maisto produktuose ir gėrimuose.
Ką gi daryti, jeigu jau esate įsitraukę į saldumynų sukamą ratą ir norite iš jo ištrūkti? Vadovaukitės paprastomis, žemiau pateiktomis taisyklėmis, tačiau tam tikrai reikės nemažai valios, nes jeigu esate įpratę valgyti saldumynus, instinktyviai norėsite jų dar, todėl apsišarvuokite kantrybe ir jums pavyks.
Kaip nuraminti pabudusį saldumynų slibiną?
- Imkitės gudrybių – mėtinis skonis malšina saldumynų potraukį, kramtykite mėtinę gumą ar išsivalykite dantis mėtine dantų pasta, švarių dantų pojūtis taip pat neleis užkandžiauti saldumynais;
- Kai ateina metas užkąsti, rinkitės riešutus, vaisius, džiovintus vaisius, daržoves, jogurtą, trapučius ar kitus sveikatai palankius produktus;
- Skaičiuokite kalorijas. Taip dienos pabaigoje pamatysite, kiek kalorijų gaunate iš saldumynų ir galėsite apmąstyti, kuo jas pakeisti;
- Tiesiog neturėkite namuose saldumynų, kurie stovėtų stalčiuje ir šnabždėtų “suvalgyk mane”. Tai turi būti visos šeimos sprendimas, kitaip tiesiog nepirksite jų, bet valgysite, nes nusipirks kiti;
- Pasirūpinkite, kad dienos metu išgertumėte pakankamai vandens ir suvalgytumėte pakankamai sveikatai palankaus maisto;
- Galiausiai, jeigu labai norisi deserto, pasigaminkite jį namuose, sveikatai palankesnę alternatyvą.
Kaip pakeisti standartinį desertą į sveikatai palankų:
- Cukrų gamindami keiskite saldžiais, džiovintais vaisiais (puikiai tiks datulės, bananai) ar daržovėmis(moliūgas, morka, burokėlis) / agavų sirupu / stevia saldikliu;
- Rinkitės augalinės kilmės riebalus, pavyzdžiui, riešutus, aliejus, sėklas;
- Naudokite avižinius / kukurūzų / grikių / ryžių / kokosų / speltos ar pilno grūdo miltus vietoje baltų kvietinių miltų.
Desertas, kurį nuo šiol galite sau leisti suvalgyti, privalo atitikti tam tikrus kriterijus:
- Be pridėtinio cukraus arba su kuo mažiau cukraus (jeigu cukraus daug, porcija turėtų būti labai maža);
- Kuo mažiau sočiųjų riebalų rūgščių (sviesto, grietinėlės, margarino);
- Mažiau baltųjų (kvietinių) miltų;
- Su vaisiais;
- Idealu, jeigu su daržovėmis.
Tikiuosi, kad informacija buvo naudinga ir visi kartu nukirsim tam saldumynų slibinui visas devynias galvas. Na, o sveikatai palankių desertų idėjų rasite mano blog’e, pavyzdžiui šie: https://mitybosalgoritmas.lt/receptai/belgiski-vafliai-su-vaisiais/.; https://mitybosalgoritmas.lt/receptai/trapuciu-ir-sokolado-desertas/; https://mitybosalgoritmas.lt/receptai/sokoladiniai-putesiai-su-aquafaba/
Idėja vakarui su šeima, padėsianti suprasti problemos mąstą
Filmas “TAS FILMAS APIE CUKRŲ”, tikiu, jis pakeis jūsų požiūrį į cukrų ir saldumynus ir paskatins pokyčiams. Labai rekomenduoju jį pažiūrėti su mokyklinio amžiaus vaikais.