Kaip iškepti skanius šonkauliukus, patarimų daug, tereikia įsijungti google ir paieškos langelyje parašyti “skaniausi šonkauliukai”. Tiesa, kiekvienas patarėjas pataria skirtingus šonkauliukų gaminimo būdus: vieni rekomenduoja juos apvirti, kad sutrumpėtų kepimo laikas, kiti gi teigia atvirkščiai – jeigu norite skanių, sultingų, aromatingų šonkauliukų, jokiu būdu jų nevirkite. Kiek žmonių, tiek nuomonių, tad tenka ieškoti sau tinkamo varianto.
Aš sutinku su nuomone, kad virti jų nereikia, užtenka šiek tiek pamarinuoti ir leisti jiems lėtai ir ilgai kepti žemoje temperatūroje. Man jie skaniausi būtent taip paruošti. Dalinuosi su jumis savo mėgstamiausių šonkauliukų receptu, kuris atsirado, kai turėjau didelį gabalą šonkauliukų ir tiesiog intuicijos vedama, sudėjau prieskonius, o padažui pasirinkau klasikinį barbekju padažo ruošimo būdą su karamelizuotais svogūnais tik dar kiek improvizavau kitus ingredientus… viskas labai gerai “suderėjo” ir visai šeimai patiko, tad tikiuosi, patiks ir jums. Būtinai pasidalinkite savo patirtimi komentaruose.
Tokius šonkauliukus labai tiktų kepti griliuje, tik, žinoma, temperatūra turėtų atitikti nurodytai, kad šonkauliukai iškeptų lėtai ir užtikrintai, taip jie gaunasi skaniausi.
Ingredientaiasmeniui
asmeniui
Šonkauliukams
- 190 g šonkauliukų
- 5 g alyvuogių aliejaus
- 3 g druskos
- 4 g česnako
- 5 rūkytos paprikos miltelių
- 2 g ciberžolės miltelių
- 2 g džiovintų čili pipirų
- 5 g smulkinto/džiovinto raudonėlio
- 5 g smulkintų/džiovintų krapų
Padažui
- 5 g medaus
- druskos
- 2 g balzaminio acto
- 30 g svogūno
- 5 g pomidorų pastos
Garnyrui
- 2 mažos bulvės
- 1/2 morkos
- druskos
Salotoms
- 40 g pomidorų
- 3 g sojų padažo
Maistinė vertė
- Kalorijos 745 kcal
- Angliavandeniai 78 g
- Baltymai 31 g
- Riebalai 37 g
Gaminimo eiga
- Šonkauliukus nuplauti, jeigu reikia nupjaustyti riebalinio audinio perteklių, nulupti vidinėje dalyje esančią plėvelę;
- alyvuogių aliejų sumaišyti su visais prieskoniais;
- Šonkauliukus gerai įtrinti prieskonių mišiniu, dėti juos ant folijos, mėsinga dalimi į viršų;
- Ant viršaus išdėlioti riekelėmis pjaustytą česnaką ir čili pipiriukus;
- Šonkauliukus suvynioti į dvigubą foliją ir kepti orkaitėje, 135 °C temperatūroje apie 4 valandas;
- Kol šonkauliukai kepa, pasiruošti padažą: supjaustyti ir iškepti svogūnus, baigiant kepti, supilti likusius ingredientus ir šiek tiek patroškinti;
- Supjaustyti bulves, morkas ir virti, kol suminkštės – pirmiau apvirti morkas, tik po to sudėti bulves, kad vienodai išvirtų;
- Išvirusias morkas ir bulves sutrinti iki vientisos masės, kaip trintumėte paprastą bulvių košę;
- Baigus kepti, šonkauliukus atidengti ir užtepti padažą, su padažu dėti atgal į orkaitę (įkaitintą iki 200 °C) ir pakepti apie 10 min, kad padažas karamelizuotųsi;
- Pomidorus supjaustykite ir apšlakstykite sojų padažu;
- Į lėkštę dėti šonkauliukus, košę ir pomidorų salotas.