Neseniai rašiau apie košių naudą ir svarbą mūsų organizmui: kodėl jas vertėtų rinktis pusryčiams ir ne tik jiems, kaip kruopos įtakoja tam tikrų lėtinių ligų atsiradimą ir valdymą, kodėl verta rinktis kuo mažiau apdorotus grūdus ir pan. Informacija tikrai verta dėmesio, todėl prieš gaminant šią košę, rekomenduoju pažvelgti plačiau ir perskaityti trumpą, bet informatyvų tekstą. Tai padaryti galite paspaudę šią nuorodą – https://mitybosalgoritmas.lt/kose-kodel-ji-geriausias-pusryciu-ir-ne-tik-pasirinkimas/ .
Na, o dabar apie kapotų avižų košę su keptais bananais. Žinau, kad keptas bananas košėje nėra naujiena, taip gamina ir rekomenduoja gaminti nemažai dietistų, dietologų ir šiaip apie maistą ir mitybą patarti mėgstančių žmonių. Tačiau, kad į košę dėti maltų linų sėmenų, tokios rekomendacijos nesu mačiusi jokiuose lietuviškuose portaluose ar instagramo profiliuose, tad šis receptas kiek kitoks. Šios idėjos esmė paprasta – praturtinti košę augalinės kilmės gerosiomis riebalų rūgštimis, kurių dažnam lietuviui trūksta ir suteikti kreminės tekstūros, kuri čia tobulai dera su keptu bananu.
Ingredientaiasmeniui
asmeniui
Košei
- 0.5 stiklinės kapotų avižų
- 0.5 stiklinės pieno
- 0.5 stiklinės vandens
Pagardams
- 1 a.š. maltų linų sėmenų
- 0.5 vnt. banano
- 1 v.š. moliūgų sėklų
- 0.5 a.š. sviesto
Maistinė vertė
- Kalorijos 318 kcal
- Angliavandeniai 50 g
- Baltymai 11 g
- Riebalai 9.2 g
Gaminimo eiga
- Kapotas avižas nuplauti ir užpylus šaltu vandeniu, palikti per naktį (taip košės gaminimo laikas bus gerokai trumpesnis ir kruopos taps vertingesnėmis);
- Ryte nupilti vandenį nuo kruopų, užpilti naujo vandens, pieno ir virti kol avižos taps pakankamai minkštos, bet vis dar "kramtomos" tekstūros;
- Baigus virti, įdėti maltus linų sėmenis, išmaišyti, uždengti dangtį ir palikti košę pastovėti, kol pasiruošite pagardus;
- Bananą perpjauti išilgai, apkepti su sviestu;
- Trumpai pakepinti moliūgų sėklas sausoje keptuvėje;
- Į dubenį dėti košę, ant viršaus išdėlioti keptą bananą, moliūgų sėklas (aš dar mėgstu sutrupinti vieną kitą liofilizuotą uogą dėl kvapo ir spalvų).