Curry receptų internete ir kulinarijos knygose turbūt galėtume rasti tiek, kad nusprendę visą savaitę ar net mėnesį vakarienei valgyti vien šį patiekalą, kasdien gamintume vis kitą variantą, nekartodami to paties du kartus.
Tai toks universalus ir paprastas receptas, kad kiekvienas jį pagamins tobulai net nesilaikydamas jokio recepto taisyklių. Čia tinka viskas – puikiai galima panaudoti daržovių likučius, kurie guli šaldytuve ir prašyte prašosi būti pačirškinti keptuvėje, taip dažniausiai darau aš, kai tik matau šaldytuve daržoves, iš kurių atskiri patiekalai jau nesigaus, ar nesugalvojų, ką iš jų pagaminti.
Stiprus argumentas kario pusėn – jis pilnas daržovių. Daržovės čia pagrindas, o su kario prieskoniais jos tampa tokios puikios, kad kaip mat padidinsite suvartojamą daržovių kiekį. Pamatysite, jeigu net nesate daržovių fanai, valgyti daržovių patiekalus yra jėga.
Dalinuosi savo mėgstamiausiu kario receptu, kuris labai tinka su basmati ryžiais, ar net su plėšyta kiauliena, jeigu namuose yra užkietėjusių mėsavalgių, kuriems be mėsos nei vienas patiekalas neužpildo skrandžio. Taip, tokių valgytojų yra ir mano šeimoje. Ilgą laiką bandžiau įtikinti juos, kad daržovių patiekalai gali būti labai skanūs ir sotūs, dėl skanumo nesiginčijo niekada, tačiau visada “pasitobulindavo” patiekalą kažkokios rūšies mėsyte. Nebesipriešinu, daržoves jie vis tiek suvalgo, tad gaminu dar ir mėsytes šalia.
Na, bet grįžkime prie kario, gaminti šį patiekalą, kaip ir minėjau, labai paprasta, tik sumetam visas daržoves (paeiliui, pagal troškinimosi laiką) į gilesnę keptuvę, ištroškinam, užpilam padažu, dar patroškinam ir vuolia, patiekiam su ryžiais, arba dar ir mėsyte ir mėgaujamės, žiūrim, kaip šeimyna valgo ir akytėm žybsi.
Ingredientaiasmeniui
asmeniui
- 100 g. konservuotų avinžirnių
- 1/3 morkos
- 100 g. moliūgo
- 1/4 raudonosios paprikos
- 1/3 cukinijos
- 1/2 svogūno
- 1/2 skiltelės česnako
- 1/4 a.š. kario prieskonių
- 1/5 a.š. druskos
- 30 g. basmati ryžių
- 1/5 a.š. kanapių sėklų branduolių
Padažui
- 1 v.š. grietinėlės
- 2 v.š. pieno/augalinio pieno
- 1/4 a.š. kario prieskonių
- 20 g. čederio sūrio
Maistinė vertė
- Kalorijos 424 kcal
- Angliavandeniai 54 g
- Baltymai 19 g
- Riebalai 16 g
Gaminimo eiga
- Supjaustyti svogūną, česnaką ir morką, dėti daržoves į keptuvę su trupučiu vandens ir troškinti, kol morkos šiek tiek suminkštės;
- Supjaustyti raudonąją papriką ir dėti į keptuvę;
- Kai paprikos suminkštėja, dėti supjaustytą moliūgą ir cukiniją, berti kario prieskonius, druską, avinžirnius, viską patroškinti uždengus dangčiu apie 10 min. (jeigu reikia, įpilti šiek tiek vandens);
- Kai visos daržovės jau suminkštėja iki norimo minkštumo, sudėti visus padažo ingredientus ir gerai išmaišyti. Dar patroškinti su uždengtu dangčiu apie 5 min;
- Patiekti su virtais ryžiais ir kanapių sėklų branduoliais.