Turbūt visi yra girdėję dietistų, dietologų ar mitybos specialistų rekomendaciją – pusryčiams valgyti avižinę košę. Avižinė košė tapo tikra sensacija, ryto pažiba, be kurios pusryčių jau seniai daugelis neįsivaizduoja. Netgi sporto treneriai dažnai rekomenduoja savo klientams rytą pradėti būtent avižine koše, aišku, dar būtinai prideda ten papildomų baltymų miltelių ir pan., bet mes ne apie tai, čia jau atskira tema, palikim tai sporto treneriams ir sportininkams.
Ir iš tikrųjų, avižos yra nuostabus produktas, kartais netgi vadinamas sveikiausiu pasaulyje grūdu. Labai tinka svorį metantiems žmonėms, mat turi nedaug kalorijų, mažai riebalų. Tačiau yra puikus angliavandenių, skaidulų šaltinis, turi palyginus nemažai baltymų ir yra pilnos svarbių vitaminų, antioksidantų ir mineralų.
Pradėti rytą avižinės košės dubenėliu – puikus energijos užtaisas visai dienai. Kaip ją gaminti, patarimų pilnas internetas ir kulinarinės knygos. Ji labai universali, galima derinti su bet kokiais vaisiais, visomis uogomis, net su daržovėmis, kiaušiniais ir pan. Beje, avižinės košės, kad ir su kokiu pagardu paruoštos, itin skanios ir sočios. Tad verta pasitelkti avižas į ryto alkio malšinimo procedūrą (čia taip vaizdingai pusryčius pavadinau).
Šį kartą paruošiau jums labai rudenišką avižinės košės variantą su obuoliais ir kriaušėmis. Šie vaisiai tikri rudens herojai, mat jų būna pilni sodai ir močiutės prikrauna pilnus krepšius visiems atvažiuojantiems, tad tikiu, jų rasite ir savo namuose. Na, o kitais metų laikais, visada galime rasti jų parduotuvėse, tad tikrai nebūtina valgyti tokią košę tik rudens rytais.
Ingredientaiasmeniui
asmeniui
- 1/4 puodelio vandens
- 1/4 puodelio pieno
- 1 kriaušė
- 1/2 obuolio
- 2.5 v.š. avižinių dribsnių
- 20 g. migdolų
- 1 a.š. cinamono
Maistinė vertė
- Kalorijos 354 kcal
- Angliavandeniai 58 g
- Baltymai 9 g
- Riebalai 13 g
Gaminimo eiga
- Vandenį ir pieną supilti į puodą ir užvirti;
- Supjaustyti smulkiai pusę kriaušės ir obuolį, sudėti juos į puodą ir pavirti ~ 5 min.;
- Supilti avižinius dribsnius ir virti dar ~3min.;
- Migdolus susmulkinti peiliu ir pakepinti keptuvėje;
- Košę dėti į dubenėlį, papuošimui - ant viršaus išdėlioti likusios pusės kriaušės riekeles (pusę jų apvolioti cinamone) ir sudėti migdolus.