Ką veikti su pirmu užderėjusiu moliūgu dažniausiai žino visi – jis greitai virsta į šiltutėlę trintą moliūgų sriubą ar nugula į nuostabaus kvapo rudenišką moliūgų pyragą. Tačiau, ką daryti su penktu, šeštu, septintu moliūgu? Juk jie tikrai nėra mažyčiai, kuriuos suvartoti būtų greita ir paprasta vienai šeimai. Turbūt niekas nenori valgyti vien tik moliūgų patiekalų visą mėnesį, tiesa?
Geriausia išeitis, norint sunaudoti visus tuos moliūgus ir turėti galimybę žiemą vėl prisiminti magišką rudens skonį, yra pasiruošti moliūgų tyrės. Ji greitai ir lengvai paruošiama, o jos panaudojimo galimybės beribės. Tyrė puikiai tiks į saldžius pyragus, keksiukus, blynus. Taip pat nuostabiai virs į padažus, sriubas, troškinius. Tai labai universalus produktas, kuris bus tinkamas vartoti iki pat pavasario. Tokios tyrės pasiruošiu nemažą kiekį, tiesiog labai mėgstu moliūgus ir dedu jų net į bulvių košę – priduoda subtilaus skonio ir spalvos blankioms bulvėms. Taip pat naudoju ją makaronų padažui ar kitam padažui, kuriam norisi suteikti gražios spalvos.
Moliūgų nauda organizmui
Moliūgas yra daržovė, o tai jau savaime suprantama – sveikatai palanku. Moliūgai yra itin mažai kaloringi (100g moliūgo yra vos 20-35 kcal). Tačiau jame yra nemažai naudingų medžiagų: vienas didžiausių šios daržovės privalumų yra skaidulinės medžiagos, kurių 100g produkto yra 3-4g; taip pat moliūge yra vitaminų (E, C, A) ir mineralų (nemažai kalio, kuris svarbus širdies veiklai); kaip ir kitose daržovėse, moliūguose gausu antioksidantų.
Svarbu pabrėžti, kad moliūguose daug angliavandenių, o riebalų beveik nėra, todėl valgyti juos rekomenduojama su sveikatai palankiais, augaliniais riebalais. Pavyzdžiui, į moliūgų sriubą įpilti alyvuogių aliejaus / įdėti riešutų ar sėklų. Riebalai reikalingi tam, kad organizmas pasisavintų riebaluose tirpius vitaminus A ir E
Moliūgų tyrės gaminimas
Gaminimas yra itin paprastas ir greitas.
- Tiesiog supjaustome moliūgą didelėmis riekėmis ir dedame į kepimo skardą žieve į apačią.
- Apšlakstome trupučiu aliejaus ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol moliūgas visiškai suminkštės.
- Suminkštėjusius moliūgus nulupame ir sutriname dubenyje (galite naudoti paprastą šakutę, trinti per sietelį arba pasitelkti elektrinį trintuvą, kaip dažniausiai darau aš).
- Tyrę sudedame į šaldymo maišelius ar indelius ir laikome šaldymo kameroje.
Kokie moliūgai tinka tyrei ruošti?
Iš esmės, tinka visi moliūgai. Tačiau skiriasi galutinio produkto skonis, spalva ir kvapas. Vieni moliūgai yra ryškesnės spalvos, intensyvesnio kvapo ir skonio, kiti – blankesni. Labiausiai pasiteisins intensyvios spalvos muskatiniai ar sviestiniai moliūgai. Intensyvesnį skonį turi mažesnių veislių moliūgai, tačiau aš tyrę ruošiu ir iš tu “gigantų”, kurie kiek vandeningi ir neturi to riešutinio skonio. Juos tiesiog reikia ilgiau pakepti orkaitėje, kad išgaruotų daugiau vandens ir skonis būtų labiau koncentruotas.