Moliūgų tyrė arba – kur dėti visus tuos moliūgus?

Ruduo pagaliau čia !!! Tai yra mėgstamiausias mano metų laikas. Nežinau, ar todėl, kad gimiau rudenį, ar todėl, kad nepakenčiu vasaros karščių, bet žinau vienareikšmiškai - rudenį aš myliu labiausiai. Tai romantiškiausias, produktyviausias, gražiausias metų laikas. Tie nuspalvinti lapai, nukritę ant žemės, persipynę su rudeniniais obuoliais ir vis dar maloniai skruostus sušildanti saulutė... Tie ilgėjantys vakarai ir gilėjančios naktys... Tas šildantis sielą komforto maistas - šiltos trintos sriubos, daržovių troškiniai, obuolių pyragai, cukinijų blynai, moliūgų keksiukai... Ruduo man asocijuojasi ne tik su gražia gamta ir skaniu maistu, bet ir  su nauja pradžia - nauji mokslo metai, naujas darbų sezonas. Mano meilė rudeniui begalinė, jame matau tik pliusus ir joks rudeninis lietus, vėjas ir niūrus cepelinų spalvos dangus mano nuomonės nepakeis - ruduo yra jėga. Taškas.

image
Turinys

    Ką veikti su pirmu užderėjusiu moliūgu dažniausiai žino visi – jis greitai virsta į šiltutėlę trintą moliūgų sriubą ar nugula į nuostabaus kvapo rudenišką moliūgų pyragą. Tačiau, ką daryti su penktu, šeštu, septintu moliūgu? Juk jie tikrai nėra mažyčiai, kuriuos suvartoti būtų greita ir paprasta vienai šeimai. Turbūt niekas nenori valgyti vien tik moliūgų patiekalų visą mėnesį, tiesa?

    Geriausia išeitis, norint sunaudoti visus tuos moliūgus ir turėti galimybę žiemą vėl prisiminti magišką rudens skonį, yra pasiruošti moliūgų tyrės. Ji greitai ir lengvai paruošiama, o jos panaudojimo galimybės beribės. Tyrė puikiai tiks į saldžius pyragus, keksiukus, blynus. Taip pat nuostabiai virs į padažus, sriubas, troškinius. Tai labai universalus produktas, kuris bus tinkamas vartoti iki pat pavasario. Tokios tyrės pasiruošiu nemažą kiekį, tiesiog labai mėgstu moliūgus ir dedu jų net į bulvių košę – priduoda subtilaus skonio ir spalvos blankioms bulvėms. Taip pat naudoju ją makaronų padažui ar kitam padažui, kuriam norisi suteikti gražios spalvos.

    Moliūgų nauda organizmui

    Moliūgas yra daržovė, o tai jau savaime suprantama – sveikatai palanku. Moliūgai yra itin mažai kaloringi (100g moliūgo yra vos 20-35 kcal). Tačiau jame yra nemažai naudingų medžiagų: vienas didžiausių šios daržovės privalumų yra skaidulinės medžiagos, kurių 100g produkto yra 3-4g; taip pat moliūge yra vitaminų (E, C, A) ir mineralų (nemažai kalio, kuris svarbus širdies veiklai); kaip ir kitose daržovėse, moliūguose gausu antioksidantų.

    Svarbu pabrėžti, kad moliūguose daug angliavandenių, o riebalų beveik nėra, todėl valgyti juos rekomenduojama su sveikatai palankiais, augaliniais riebalais. Pavyzdžiui, į moliūgų sriubą įpilti alyvuogių aliejaus / įdėti riešutų ar sėklų. Riebalai reikalingi tam, kad organizmas pasisavintų riebaluose tirpius vitaminus A ir E

    Moliūgų tyrės gaminimas

    Gaminimas yra itin paprastas ir greitas.

    • Tiesiog supjaustome moliūgą didelėmis riekėmis ir dedame į kepimo skardą žieve į apačią.
    • Apšlakstome trupučiu aliejaus ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol moliūgas visiškai suminkštės.
    • Suminkštėjusius moliūgus nulupame ir sutriname dubenyje (galite naudoti paprastą šakutę, trinti per sietelį arba pasitelkti elektrinį trintuvą, kaip dažniausiai darau aš).
    • Tyrę sudedame į šaldymo maišelius ar indelius ir laikome šaldymo kameroje.

    Kokie moliūgai tinka tyrei ruošti?

    Iš esmės, tinka visi moliūgai. Tačiau skiriasi galutinio produkto skonis, spalva ir kvapas. Vieni moliūgai yra ryškesnės spalvos, intensyvesnio kvapo ir skonio, kiti – blankesni. Labiausiai pasiteisins intensyvios spalvos muskatiniai ar sviestiniai moliūgai. Intensyvesnį skonį turi mažesnių veislių moliūgai, tačiau aš tyrę ruošiu ir iš tu “gigantų”, kurie kiek vandeningi ir neturi to riešutinio skonio. Juos tiesiog reikia ilgiau pakepti orkaitėje, kad išgaruotų daugiau vandens ir skonis būtų labiau koncentruotas.


    Sekite mane Instagram'e

    🍌Kapotų avižų košė su keptais bananais

    🥣Košė saldi, patenkins net didžiausio smaližiaus skonio receptorius ir deserto po jos tikrai nesinorės. Bananas, jį kepant, puikiai karamelizuojasi ir tampa tikrų tikriausiu desertu, todėl šią košę labai mėgstu ir gaminu ją kartą per savaitę pusryčiams, kai norisi saldaus maisto.

    🍌Žinau, kad keptas bananas košėje nėra naujiena, taip gamina ir rekomenduoja gaminti nemažai dietistų, dietologų ir šiaip apie maistą ir mitybą patarti mėgstančių žmonių. Tačiau, šioje dar yra "paslėptų" linų sėmenų, tad šis receptas kiek kitoks. Šios idėjos esmė paprasta – praturtinti košę augalinės kilmės gerosiomis riebalų rūgštimis, kurių dažnam lietuviui trūksta ir suteikti kreminės tekstūros, kuri čia tobulai dera su keptu bananu.

    🥣Ingredientai

    0,5 stiklinės skaldytų avižų
    0,5 stiklinės pieno
    0,5 stiklinės vandens
    1 a.š. maltų linų sėmenų
    0,5 vnt. banano
    1 v.š. moliūgų sėklų
    0,5 a.š. sviesto

    🥣Gaminimo eiga

    Kapotas avižas nuplauti ir užpylus šaltu vandeniu, palikti per naktį (taip košės gaminimo laikas bus gerokai trumpesnis ir kruopos taps vertingesnėmis);

    Ryte nupilti vandenį nuo kruopų, užpilti naujo vandens, pieno ir virti kol avižos taps pakankamai minkštos, bet vis dar "kramtomos" tekstūros;

    Baigus virti, įdėti maltus linų sėmenis, išmaišyti, uždengti dangtį ir palikti košę pastovėti, kol pasiruošite pagardus;

    Bananą perpjauti išilgai, apkepti su sviestu;

    Trumpai pakepinti moliūgų sėklas sausoje keptuvėje;

    Į dubenį dėti košę, ant viršaus išdėlioti keptą bananą, moliūgų sėklas (aš dar mėgstu sutrupinti vieną kitą liofilizuotą uogą dėl kvapo ir spalvų).

    🥣Skanaus!!!🥣
    ...

    🌿🙃🙂

    #behappy #now #būkitlaimingi💟 #dabar #geriausiaslaikasdabar #citata #mintis #quoteoftheday
    ...

    🍗Vištienos kepsneliai su svogūnu ir špinatais

    🍗Jums reikės |4 porcijos:

    400g vištienos krūtinėlės file
    2 vnt kiaušinių
    1 vnt svogūnų
    1 sauja špinatų
    2 v.š. bulvių krakmolo
    1 a.š. raudonėlio
    1 a.š. sezamų sėklų
    1 a.š. druskos
    2 v.š. alyvuogių aliejaus

    🍗Garnyrui: 

    1 puodelis neskrudintų grikių
    300g vyšninių pomidoriukų
    sauja rukolos
    1 a.š. alyvuogių aliejaus

    🍗Gaminimo eiga:

    Vištienos file supjaustyti smulkiais gabalėliais, įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti;

    Sudėti smulkiai supjaustytą svogūną ir špinatus, krakmolą, prieskonius, sėklas ir gerai išmaišyti;

    Į keptuvę su įkaitintu aliejumi dėti po šaukštą masės ir apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos;

    Išvirti grikius;

    Supjaustyti pomidoriukus pusiau, dėti juos ant rukolos, apšlakstyti alyvuogių aliejumi.

    Skanaus ! 

    🍗Maistinė vertė |1 porcijos:

    Kalorijos – 349 kcal.
    Angliavandeniai – 17g.
    Baltymai – 37g.
    Riebalai – 15g.
    ...

    🌿💚Joninės jau čia pat ir tikrai visi kažką “grilinsim”. Trumpiausią metų naktį visada norisi praleisti gamtoje, su skaniu maistu, gera kompanija ir nuostabiu oru. 

    🌿Siūlau šioms Joninėms išbandyti burgerius. Jie labai greitai ir lengvai pagaminami, juose “paslėpiau” papildomų daržovių, tad jie sveikatai palankesni už įprastus mėsainius, kur tik salotos lapą uždedam ir marinuoto agurkėlio. 

    🌿Jums reikės:

    Maltinukams:

    80g Maltos jautienos
    ⅓ Cukinijos
    ⅓ Morkos
    5g Krapų
    10g Avižinių dribsnių

    Priedai:

    1 Mėsainių bandelės (aš rinkausi sviestines brioche bandeles)
    Salotų lapų
    Špinatų
    20g Pomidoro
    20g Agurko
    15g Sūrio
    20g Avokado 

    🌿Gaminimo eiga:

    Cukiniją ir morką sutarkuoti, krapus susmulkinti ir sumaišyti su visais kitais maltinukams skirtais ingredientais;

    Formuoti maltinuką, kiek didesnį nei bandelė, nes kepdamas jis susitrauks;

    Maltinuką dėti ant kepimo popieriaus ir kepti griliuje, kol iškeps iki norimo lygio, maždaug 7-9 minutes (jeigu mėgstate pusiau keptą jautieną, kepkite trumpiau, jeigu mėgstate, kad mėsa būtų gerai iškepta, kepkite, kol paruduos);

    Ant jau iškepto maltinuko uždėkite sūrų ir palaukite, kol šis išsilydis (geriausia, uždengus grilio dangtį);

    Šiek tiek paskrudinkite bandeles ant grotelių;

    Formuokite mėsainį: apatinę bandelės puselę patepkite trintu avokadu, dėkite maltinuką, salotų lapus, špinatus, pomidoro ir agurko griežinėlius ir uždenkite viską kita bandelės puse.

    🌿Maistinė vertė:

    Kalorijos - 665 kcal
    Angliavandeniai - 48g 
    Baltymai - 35g
    Riebalai - 37g
    ...

    🥣Avižinė košė su kriaušėmis ir obuoliais

    Turbūt visi yra girdėję dietistų, dietologų ar mitybos specialistų rekomendaciją – pusryčiams valgyti avižinę košę. Avižinė košė tapo tikra sensacija, ryto pažiba, be kurios pusryčių jau seniai daugelis neįsivaizduoja.

    Ir iš tikrųjų, avižos yra nuostabus produktas, kartais netgi vadinamas sveikiausiu pasaulyje grūdu. Labai tinka svorį metantiems žmonėms, mat turi nedaug kalorijų, mažai riebalų. Tačiau yra puikus angliavandenių, skaidulų šaltinis, turi palyginus nemažai baltymų ir yra pilnos svarbių vitaminų, antioksidantų ir mineralų.

    🥣Jums reikės |  1 porcijai: 

    ¼ puodelio vandens
    ¼ puodelio pieno
    1 kriaušės
    ½ obuolio
    2,5 v.š. avižinių dribsnių
    20g. migdolų
    1 a.š. cinamono

    🥣Gaminimo eiga:

    Vandenį ir pieną supilti į puodą ir užvirti;

    Supjaustyti smulkiai pusę kriaušės ir obuolį, sudėti juos į puodą ir pavirti ~ 5 min.;

    Supilti avižinius dribsnius ir virti dar ~3min.;

    Migdolus susmulkinti peiliu ir pakepinti keptuvėje;

    Košę dėti į dubenėlį, papuošimui - ant viršaus išdėlioti likusios pusės kriaušės riekeles (pusę jų apvolioti cinamone) ir sudėti migdolus.
    ...

    🥩Kaip iškepti skanius šonkauliukus, patarimų daug, tereikia įsijungti google ir paieškos langelyje parašyti “skaniausi šonkauliukai”. Tiesa, kiekvienas patarėjas pataria skirtingus šonkauliukų gaminimo būdus: vieni rekomenduoja juos apvirti, kad sutrumpėtų kepimo laikas, kiti gi teigia atvirkščiai – jeigu norite skanių, sultingų, aromatingų šonkauliukų, jokiu būdu jų nevirkite. Kiek žmonių, tiek nuomonių, tad tenka ieškoti sau tinkamo varianto.
    Štai mano mylimiausias skaniausių šonkauliukų receptas👇👇👇

    🥩Jums reikės | ~8 porcijos:

    1,5 kg šonkauliukų
    1 v.š alyvuogių aliejaus
    1 v.š. druskos
    30g. (5 skiltelės) česnako
    1 v.š. rūkytos paprikos miltelių
    0,5 v.š. ciberžolės miltelių
    10g. džiovintų čili pipiriukų (ne miltelių, o gabalėlių arba “flakes”)
    1 v.š. smulkinto/džiovinto raudonėlio
    1 v.š. smulkintų/džiovintų krapų

    🥩Padažui :

    2 v.š. medaus
    0,5 v.š. druskos
    0,5 v.š. balzaminio acto
    2 vnt. svogūno
    4 v.š. pomidorų pastos

    🥩Garnyrui :

    15 vnt.nedidelių bulvių
    4 vnt.morkų
    0,5 v.š. druskos

    300g. pomidorų
    1 v.š sojų padažo

    🥩Gaminimo eiga :

    Šonkauliukus nuplauti, jeigu reikia nupjaustyti riebalinio audinio perteklių, nulupti vidinėje dalyje esančią plėvelę;

    alyvuogių aliejų sumaišyti su visais prieskoniais;

    Šonkauliukus gerai įtrinti prieskonių mišiniu, dėti juos ant folijos, mėsinga dalimi į viršų;

    Ant viršaus išdėlioti riekelėmis pjaustytą česnaką ir čili pipiriukus;

    Šonkauliukus suvynioti į dvigubą foliją ir kepti orkaitėje,  135 °C temperatūroje apie 4 valandas;

    Kol šonkauliukai kepa, pasiruošti padažą: supjaustyti ir iškepti svogūnus, baigiant kepti, supilti likusius ingredientus ir šiek tiek patroškinti;

    Supjaustyti bulves, morkas ir virti, kol suminkštės – pirmiau apvirti morkas, tik po to sudėti bulves, kad vienodai išvirtų;

    Išvirusias morkas ir bulves sutrinti iki vientisos masės, kaip trintumėte paprastą bulvių košę;

    Baigus kepti, šonkauliukus atidengti ir užtepti padažą, su padažu dėti atgal į orkaitę (įkaitintą iki 200 °C) ir pakepti apie 10 min, kad padažas karamelizuotųsi;

    Pomidorus supjaustykite ir apšlakstykite sojų padažu;

    Į lėkštę dėti šonkauliukus, košę ir pomidorų salotas. 

    Skanaus !
    ...

    Knyga “Nevalgyk nuo žemės” mane papirko visų pirma savo autoriais, kurie yra mokslų daktarai - Dr. B. Brett Finlay ir Dr. Marie - Claire Arrieta. Pasitikiu mokslininkų, gydytojų, mokslų daktarų nuomone ir tikiu, kad jie geba atrinkti pačią aktualiausią informaciją ir pateikti ją glaustai, aiškiai, įdomiai, profesionaliai. Dėl šito neklydau, informacija išties labai įdomi, pateikta suprantamai, nurodyti šaltiniai, netgi papildomos literatūros rekomendacijos, jeigu knygos būtų maža ir norėtųsi sužinoti daugiau. 

    Pats pavadinimas “Nevalgyk nuo žemės”, kur žodis NE yra perbrauktas, taip pabrėžiant, kad tai yra klaidingas pasakymas, kurį nuolat kartojame savo vaikams, parodo, kad knygoje bus pasakojama apie mikrobus, ir kodėl jie reikalingi, kodėl “valgymas nuo žemės” nėra didžiausia vaikystės problema, o atvirkščiai - didelė dovana augančiam organizmui, kuris taip susipažįsta su įvairiais aplinkoje gyvenančiais mikrobais. 

    Knygos viršelis, žinoma, kalba pats už save - jame purvinas “iki ausų” vaikas, kurio šypsena taip pat “iki ausų”. Tai priverčia prisiminti posakį, kad vaikai būna dviejų tipų: arba laimingi, arba švarūs. Švarus vaikas retai būna laimingas, šypsena pasipuošęs ir sveikas “kaip ridikas”.  Šį posakį dažnai sau primenu, kai susierzinu dukrai apsipylus smėliu smėlio dėžėje ar purvinu vandeniu, laistant šiltnamį, kai ji renka maisto trupinius (kuriuos pati ir išmėtė) nuo žemės ir deda juos tiesiai į burnytę. Ši knyga labai padeda nekartoti “nevalgyk nuo žemės”, “nedėk purvinų rankų į burną”, “nesikapstyk darže, purve, smėlyje”, “neišsitepk”, “atsargiai - purvina” ir t.t… Ji padeda suprasti, kokią reikšmę vaiko vystymuisi turi visi tie “pavojingi” mikrobai, kurių taip bijo tėvai, ir kuriuos taip myli vaikai.

    Pilnas tekstas - bloge. Nuorodą į blogą rasite mano bio :)
    ...

    🐟Ar gali būti lengvesnė ir baltymais bei polinesočiosiomis riebalų rūgštimis turtingesnė vakarienė už žuvį? Žuvis buvo, yra ir bus bene geriausias pasirinkimas vakarui. O dar jeigu patiekalas lengvai ir greitai pagaminamas, didžiąją dalį darbo atlieka orkaitė, o Jums tereikia pasiruošti salotas….Geriau ir būti negali. 

    🐟Tai šis patiekalas būtent toks - lengvas, greitas, maistingas ir labai skanus. 

    🐟Nepamirškite svarbiausių taisyklių renkantis žuvį prekybos centruose/ turguose ar kitose prekybos vietose. Atkreipkite dėmesį, ar žuvis šviežia ir kokybiška.

    🐟Na, nusipirkote kokybišką žuvį ir nekantraujate gaminti? Pradėkime ! 

    🐟Jums reikės |4 porcijos:

    4vnt (1kg)  išdarinėtų skumbrių be galvos
    2 vnt citrinų
    2 a.š. džiovintų čiobrelių
    druskos

    🐟Garnyrui:

    100g rukolos
    200g pomidorų
    200g agurkų
    ½ citrinos sulčių
    druskos, pipirų

    🐟Gaminimo eiga:

    žuvį nuplauti ir nusausinti;

    ant žuvies berti druską, džiovintus čiobrelius, apšlakstyti citrinos sultimis;

    žuvį dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, šalia dėti supjaustytą skiltelėmis citriną;

    kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes;

    pasiruošti salotas: supjaustyti pomidorus, agurkus, dėti juos ant rukolos lapelių, apšlakstyti citrinos sultimis, pabarstyti druskos, pipirų;

    iškepusią žuvį apšlakstyti keptos citrinos sultimis ir valgyti su salotomis.

    🌱Nepamirškite užsukti į blogą, kur rasite ir šį ir kitus receptus bei naudingos informacijos apie žuvį, skumbrės naudą bei kaip pasirinkti kokybišką žuvį
    ...

    This error message is only visible to WordPress admins

    Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

    Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.