Maisto pasirinkimo piramidė

Visi esame matę maisto pasirinkimo piramidę, ją mums rodydavo mokykloje, ją galime sutikti naršydami internete... Tačiau, ar tikrai žinote jos reikšmę? Ar žinote, kaip ji tokia, kokia yra dabar, atsirado? Ar vadovaujatės ja planuodami savo dienos maistą? Paruošiau šį įrašą, kad būtų atsakyta į visus šiuos klausimus vienoje vietoje. Trumpą ir aiškią informaciją turėti po ranka visuomet naudinga.

image
Turinys

    Piramidės atsiradimo istorija

    Pirmąsias mitybos rekomendacijas pasiūlė Jungtinių Amerikos Valstijų Žemės ūkio skyrius 1894 metais. 1916 metais buvo parengtas pirmasis maisto vadovas. Maisto piramidės pagrindai buvo publikuojami nuo 1980 metų. 1988 metais pradėtas kurti grafinis jos variantas, kuris turėjo apimti maisto įvairovę, proporcingumą ir saikingumą. 1992 metais Jungtinių Amerikos Valstijų Žemės ūkio skyrius paskelbė tokią mitybos piramidę, kuri pakeitė ankstyvesnę maisto grupių klasifikacijos sistemą. Ši piramidė siūlė optimaliausius maisto kiekius kiekvienoje kategorijoje dienai. Grafiko skiltys atitiko tam tikras procentines kiekvienos maisto grupės dalis. Pagrindinės piramidės rekomendacijos buvo paprastos – žmonės turi maitintis angliavandeniais praturtintu maistu ir sumažinti riebalų suvartojimą. Piramidė tai pat rekomendavo didelius daržovių, vaisų ir pieno produktų kiekius ir bent 2 porcijas mėsos ar pupų grupės produktų per dieną. Ji atrodė maždaug taip: 

    Tokia mitybos piramidė buvo puikus taisyklingai maitintis padedantis įrankis. Deja, praėjus daugybei metų nuo jos sukūrimo, smarkiai pakito žmonių mityba ir gyvenimo būdas, tad buvo atlikti tam tikri pakeitimai: 

    • Nebeliko rekomenduojamų tikslių porcijų skaičiaus, nes visiems žmonėms reikalingas skirtingas kiekis tam tikrų maisto produktų, atsižvelgiant į jų kūno masės indeksą, fizinį aktyvumą ir pan. Tad porcija dabar neapibrėžta, tik rekomenduojama kituose šaltiniuose. 
    • Daržovės, vaisiai ir grūdai dalinasi vieną aukštą, nes buvo suprasta, kad vartojant daugiausiai grūdinius produktus, organizmas negauna visų biologiškai aktyvių medžiagų, kurių gausu vaisiuose ir daržovėse, taigi dabar jie lygiaverčiai. 
    • Žinoma, didžiulis pokytis – piramidė lyg “pastatyta” ant vandens stiklinių ir ją supa fizine veikla užsiimančių žmonių paveikslėliai. 

    Nors labai daug pasikeitimų nebuvo atlikta, tačiau atliktieji – itin logiški ir sveikintini. Tad pažiūrėkime, kokia gi ta Sveikatos apsaugos ministerijos kartu su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistais parengta Maisto pasirinkimo piramidė yra dabar.

    Piramidės sudėtis

    Piramidės pamatas – aštuonios stiklinės vandens

    Ar žinojote, kad žmogus be vandens išgyventi gali tik savaitę? Vienareikšmiškai – vanduo vienas svarbiausių dalykų, kuris užtikrina medžiagų apykaitą, maisto medžiagų absorbciją, šalinimo funkciją. Rekomenduojamo suvartoti vandens kiekis skaičiuojamas taip: vienam žmogaus ūgio centimetrui kasdien būtini 10 mililitrų vandens. Tad 1,6 m. ūgio moteriai reikėtų išgerti 1,6 litro vandens, o 2 metrų ūgio vyrui – 2 litrus vandens. Į suvartojamo vandens kiekį įeina ir nesaldintos arbatos, tačiau tikrai negalime priskaičiuoti sulčių, saldžių arbatų, kavos, sultinio, sriubos ir pan. Čia kalbama apie papildomai suvartoti reikalingą vandenį, nors ir išvardintuose gėrimuose ir patiekaluose gausu vandens, juose yra priedų, kurių virškinimo ir įsisavinimo procesams reikalingas vanduo.

    Grūdai, daržovės ir vaisiai – pirmasis piramidės aukštas

    Tai maisto produktai, kuriuose gausu skaidulinių medžiagų, kompleksinių angliavandenių, vitaminų, mineralų. Daržovių ir vaisių dienos norma yra maždaug 5 porcijos (apie 300g daržovių ir apie 150 – 200g vaisių) per dieną. Grūdai rekomenduojami viso grūdo, nes juose daugiau skaidulinių medžiagų, mineralų bei vitaminų. Juos vartoti reikėtų kelis kartus per dieną.

    Antrasis piramidės aukštas – pienas ir jo produktai; mėsa, žuvis, kiaušiniai; riešutai, sėklos ir augaliniai riebalai

    Gana daug produktų apimantis aukštas. Juos vartoti rekomenduojama kasdien, bet kiek mažiau porcijų per dieną. Dienos riešutų ir sėklų norma yra maždaug 30g. O augalinių aliejų ne daugiau nei 3 valgomieji šaukštai (tiesa, kai kurie šaltiniai teigia, kad alyvuogių aliejaus suvartoti galima iki 6 valgomųjų šaukštų per parą).Rekomenduojama rinktis liesą mėsą – patartina, kad riebalų kiekis mėsoje neviršytų 10 proc. Sakingai vartokite riebius pieno produktus – grietinę, grietinėlę, riebius sūrius. Dažniau rinkitės varškę, kefyrą, pasukas, nesaldintą jogurtą.  Pieno produktų, kiaulienos/paukštienos/jautienos ar kitos mėsos patariama valgyti 1 – 2 porcijas per dieną. Žuvį valgyti rekomenduojama 2 – 3 kartus per savaitę arba 300 – 450g žuvies ar jos produktų, iš kurių bent 200 g turėtų būti riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė, silkė, upėtakis. Tačiau reikėtų riboti plėšriųjų žuvų vartojimą, dėl gyvsidabrio rizikos jos nerekomenduojamos nėščiosioms, maitinančioms mamoms ir vaikams. Plačiau apie žuvį galite paskaityti čia https://mitybosalgoritmas.lt/zuvis-kiek-kokios-ir-kodel-valgyti/

    Viršutinis aukštas – cukrus, saldainiai ir kiti saldumynai, sviestas, druska, saldinti gėrimai, gyvūniniai riebalai

    Šių maisto produktų derėtų visai atsisakyti arba bent jau labai riboti, vartoti itin retai. Cukraus turintys produktai dažnai turi mažai kitų vertingų maisto medžiagų, yra labai kaloringi. Geriausia, jeigu cukrų kiekis produkte neviršija 5g / 100g produkto. Druskos rekomenduojamas maksimalus kiekis yra 5 g arba vienas arbatinis šaukštelis per dieną, į šį kiekį įeina ir su rūkytais gaminiais, konservuotais produktais gaunamas druskos kiekis. Vartoti patariama joduotą druską, nes Lietuva yra geografinėje jodo trūkumo zonoje ir beveik kiekvienam organizmui jodo trūksta.

    Šviesoforo taisyklė 

    Atkreipkite dėmesį į piramidės spalvas – apatinis aukštas žalios spalvos, vidurinis – geltonas, o viršutinis – raudonas. Visai kaip šviesoforo spalvų taisyklė sankryžoje, matote, kad produktas priklauso žaliam fonui – pirmyn, matote, kad produktas raudoname fone – sustokite, palaukite, pagalvokite ir verčiau grįžkite prie žalios spalvos fone esančių maisto produktų.

    Fizinis aktyvumas

    Žinoma, mityba yra glaudžiai susijusi su fiziniu aktyvumu, todėl šalia piramidės matome sportuojančius ar kita fizine veikla užsiimančius žmones.  Kai kalbama apie fizinį aktyvumą, daugelis įsivaizduoja, kad tai yra lygu sportui, tačiau ne visuomet fizinis aktyvumas yra sportas, nors sportas, žinoma, savaime yra fizinis aktyvumas. Pasivaikščiojimas su augintiniu po parką irgi yra fizinis aktyvumas, plaukiojimas ežere vasarą – taip pat. Svarbu būti aktyviems ir judėti, vaikščioti, tvarkytis namus, dirbti sode, darže, grybauti, uogauti ar užsiimti kita normalia, kasdiene veikla. Tikrai nėra būtina kilnoti svarmenis, bėgioti ar daryti atsilenkimus, jeigu neturite tikslo sustangrinti kūną, kiek pamažinti apimtis ar sudeginti daugiau kalorijų, treniruoti raumenis. Svarbiausia nesėdėti ant sofos visą dieną su telefonu rankose, nes būtina palaikyti balansą tarp su maistu gaunamos ir judant išeikvojamos energijos .Rekomendacijos judėjimui yra tokios: bent 30 min per dieną aktyvaus judėjimo suaugusiems ir bent 60 min vaikams.


    Sekite mane Instagram'e

    🍌Kapotų avižų košė su keptais bananais

    🥣Košė saldi, patenkins net didžiausio smaližiaus skonio receptorius ir deserto po jos tikrai nesinorės. Bananas, jį kepant, puikiai karamelizuojasi ir tampa tikrų tikriausiu desertu, todėl šią košę labai mėgstu ir gaminu ją kartą per savaitę pusryčiams, kai norisi saldaus maisto.

    🍌Žinau, kad keptas bananas košėje nėra naujiena, taip gamina ir rekomenduoja gaminti nemažai dietistų, dietologų ir šiaip apie maistą ir mitybą patarti mėgstančių žmonių. Tačiau, šioje dar yra "paslėptų" linų sėmenų, tad šis receptas kiek kitoks. Šios idėjos esmė paprasta – praturtinti košę augalinės kilmės gerosiomis riebalų rūgštimis, kurių dažnam lietuviui trūksta ir suteikti kreminės tekstūros, kuri čia tobulai dera su keptu bananu.

    🥣Ingredientai

    0,5 stiklinės skaldytų avižų
    0,5 stiklinės pieno
    0,5 stiklinės vandens
    1 a.š. maltų linų sėmenų
    0,5 vnt. banano
    1 v.š. moliūgų sėklų
    0,5 a.š. sviesto

    🥣Gaminimo eiga

    Kapotas avižas nuplauti ir užpylus šaltu vandeniu, palikti per naktį (taip košės gaminimo laikas bus gerokai trumpesnis ir kruopos taps vertingesnėmis);

    Ryte nupilti vandenį nuo kruopų, užpilti naujo vandens, pieno ir virti kol avižos taps pakankamai minkštos, bet vis dar "kramtomos" tekstūros;

    Baigus virti, įdėti maltus linų sėmenis, išmaišyti, uždengti dangtį ir palikti košę pastovėti, kol pasiruošite pagardus;

    Bananą perpjauti išilgai, apkepti su sviestu;

    Trumpai pakepinti moliūgų sėklas sausoje keptuvėje;

    Į dubenį dėti košę, ant viršaus išdėlioti keptą bananą, moliūgų sėklas (aš dar mėgstu sutrupinti vieną kitą liofilizuotą uogą dėl kvapo ir spalvų).

    🥣Skanaus!!!🥣
    ...

    🌿🙃🙂

    #behappy #now #būkitlaimingi💟 #dabar #geriausiaslaikasdabar #citata #mintis #quoteoftheday
    ...

    🍗Vištienos kepsneliai su svogūnu ir špinatais

    🍗Jums reikės |4 porcijos:

    400g vištienos krūtinėlės file
    2 vnt kiaušinių
    1 vnt svogūnų
    1 sauja špinatų
    2 v.š. bulvių krakmolo
    1 a.š. raudonėlio
    1 a.š. sezamų sėklų
    1 a.š. druskos
    2 v.š. alyvuogių aliejaus

    🍗Garnyrui: 

    1 puodelis neskrudintų grikių
    300g vyšninių pomidoriukų
    sauja rukolos
    1 a.š. alyvuogių aliejaus

    🍗Gaminimo eiga:

    Vištienos file supjaustyti smulkiais gabalėliais, įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti;

    Sudėti smulkiai supjaustytą svogūną ir špinatus, krakmolą, prieskonius, sėklas ir gerai išmaišyti;

    Į keptuvę su įkaitintu aliejumi dėti po šaukštą masės ir apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos;

    Išvirti grikius;

    Supjaustyti pomidoriukus pusiau, dėti juos ant rukolos, apšlakstyti alyvuogių aliejumi.

    Skanaus ! 

    🍗Maistinė vertė |1 porcijos:

    Kalorijos – 349 kcal.
    Angliavandeniai – 17g.
    Baltymai – 37g.
    Riebalai – 15g.
    ...

    🌿💚Joninės jau čia pat ir tikrai visi kažką “grilinsim”. Trumpiausią metų naktį visada norisi praleisti gamtoje, su skaniu maistu, gera kompanija ir nuostabiu oru. 

    🌿Siūlau šioms Joninėms išbandyti burgerius. Jie labai greitai ir lengvai pagaminami, juose “paslėpiau” papildomų daržovių, tad jie sveikatai palankesni už įprastus mėsainius, kur tik salotos lapą uždedam ir marinuoto agurkėlio. 

    🌿Jums reikės:

    Maltinukams:

    80g Maltos jautienos
    ⅓ Cukinijos
    ⅓ Morkos
    5g Krapų
    10g Avižinių dribsnių

    Priedai:

    1 Mėsainių bandelės (aš rinkausi sviestines brioche bandeles)
    Salotų lapų
    Špinatų
    20g Pomidoro
    20g Agurko
    15g Sūrio
    20g Avokado 

    🌿Gaminimo eiga:

    Cukiniją ir morką sutarkuoti, krapus susmulkinti ir sumaišyti su visais kitais maltinukams skirtais ingredientais;

    Formuoti maltinuką, kiek didesnį nei bandelė, nes kepdamas jis susitrauks;

    Maltinuką dėti ant kepimo popieriaus ir kepti griliuje, kol iškeps iki norimo lygio, maždaug 7-9 minutes (jeigu mėgstate pusiau keptą jautieną, kepkite trumpiau, jeigu mėgstate, kad mėsa būtų gerai iškepta, kepkite, kol paruduos);

    Ant jau iškepto maltinuko uždėkite sūrų ir palaukite, kol šis išsilydis (geriausia, uždengus grilio dangtį);

    Šiek tiek paskrudinkite bandeles ant grotelių;

    Formuokite mėsainį: apatinę bandelės puselę patepkite trintu avokadu, dėkite maltinuką, salotų lapus, špinatus, pomidoro ir agurko griežinėlius ir uždenkite viską kita bandelės puse.

    🌿Maistinė vertė:

    Kalorijos - 665 kcal
    Angliavandeniai - 48g 
    Baltymai - 35g
    Riebalai - 37g
    ...

    🥣Avižinė košė su kriaušėmis ir obuoliais

    Turbūt visi yra girdėję dietistų, dietologų ar mitybos specialistų rekomendaciją – pusryčiams valgyti avižinę košę. Avižinė košė tapo tikra sensacija, ryto pažiba, be kurios pusryčių jau seniai daugelis neįsivaizduoja.

    Ir iš tikrųjų, avižos yra nuostabus produktas, kartais netgi vadinamas sveikiausiu pasaulyje grūdu. Labai tinka svorį metantiems žmonėms, mat turi nedaug kalorijų, mažai riebalų. Tačiau yra puikus angliavandenių, skaidulų šaltinis, turi palyginus nemažai baltymų ir yra pilnos svarbių vitaminų, antioksidantų ir mineralų.

    🥣Jums reikės |  1 porcijai: 

    ¼ puodelio vandens
    ¼ puodelio pieno
    1 kriaušės
    ½ obuolio
    2,5 v.š. avižinių dribsnių
    20g. migdolų
    1 a.š. cinamono

    🥣Gaminimo eiga:

    Vandenį ir pieną supilti į puodą ir užvirti;

    Supjaustyti smulkiai pusę kriaušės ir obuolį, sudėti juos į puodą ir pavirti ~ 5 min.;

    Supilti avižinius dribsnius ir virti dar ~3min.;

    Migdolus susmulkinti peiliu ir pakepinti keptuvėje;

    Košę dėti į dubenėlį, papuošimui - ant viršaus išdėlioti likusios pusės kriaušės riekeles (pusę jų apvolioti cinamone) ir sudėti migdolus.
    ...

    🥩Kaip iškepti skanius šonkauliukus, patarimų daug, tereikia įsijungti google ir paieškos langelyje parašyti “skaniausi šonkauliukai”. Tiesa, kiekvienas patarėjas pataria skirtingus šonkauliukų gaminimo būdus: vieni rekomenduoja juos apvirti, kad sutrumpėtų kepimo laikas, kiti gi teigia atvirkščiai – jeigu norite skanių, sultingų, aromatingų šonkauliukų, jokiu būdu jų nevirkite. Kiek žmonių, tiek nuomonių, tad tenka ieškoti sau tinkamo varianto.
    Štai mano mylimiausias skaniausių šonkauliukų receptas👇👇👇

    🥩Jums reikės | ~8 porcijos:

    1,5 kg šonkauliukų
    1 v.š alyvuogių aliejaus
    1 v.š. druskos
    30g. (5 skiltelės) česnako
    1 v.š. rūkytos paprikos miltelių
    0,5 v.š. ciberžolės miltelių
    10g. džiovintų čili pipiriukų (ne miltelių, o gabalėlių arba “flakes”)
    1 v.š. smulkinto/džiovinto raudonėlio
    1 v.š. smulkintų/džiovintų krapų

    🥩Padažui :

    2 v.š. medaus
    0,5 v.š. druskos
    0,5 v.š. balzaminio acto
    2 vnt. svogūno
    4 v.š. pomidorų pastos

    🥩Garnyrui :

    15 vnt.nedidelių bulvių
    4 vnt.morkų
    0,5 v.š. druskos

    300g. pomidorų
    1 v.š sojų padažo

    🥩Gaminimo eiga :

    Šonkauliukus nuplauti, jeigu reikia nupjaustyti riebalinio audinio perteklių, nulupti vidinėje dalyje esančią plėvelę;

    alyvuogių aliejų sumaišyti su visais prieskoniais;

    Šonkauliukus gerai įtrinti prieskonių mišiniu, dėti juos ant folijos, mėsinga dalimi į viršų;

    Ant viršaus išdėlioti riekelėmis pjaustytą česnaką ir čili pipiriukus;

    Šonkauliukus suvynioti į dvigubą foliją ir kepti orkaitėje,  135 °C temperatūroje apie 4 valandas;

    Kol šonkauliukai kepa, pasiruošti padažą: supjaustyti ir iškepti svogūnus, baigiant kepti, supilti likusius ingredientus ir šiek tiek patroškinti;

    Supjaustyti bulves, morkas ir virti, kol suminkštės – pirmiau apvirti morkas, tik po to sudėti bulves, kad vienodai išvirtų;

    Išvirusias morkas ir bulves sutrinti iki vientisos masės, kaip trintumėte paprastą bulvių košę;

    Baigus kepti, šonkauliukus atidengti ir užtepti padažą, su padažu dėti atgal į orkaitę (įkaitintą iki 200 °C) ir pakepti apie 10 min, kad padažas karamelizuotųsi;

    Pomidorus supjaustykite ir apšlakstykite sojų padažu;

    Į lėkštę dėti šonkauliukus, košę ir pomidorų salotas. 

    Skanaus !
    ...

    Knyga “Nevalgyk nuo žemės” mane papirko visų pirma savo autoriais, kurie yra mokslų daktarai - Dr. B. Brett Finlay ir Dr. Marie - Claire Arrieta. Pasitikiu mokslininkų, gydytojų, mokslų daktarų nuomone ir tikiu, kad jie geba atrinkti pačią aktualiausią informaciją ir pateikti ją glaustai, aiškiai, įdomiai, profesionaliai. Dėl šito neklydau, informacija išties labai įdomi, pateikta suprantamai, nurodyti šaltiniai, netgi papildomos literatūros rekomendacijos, jeigu knygos būtų maža ir norėtųsi sužinoti daugiau. 

    Pats pavadinimas “Nevalgyk nuo žemės”, kur žodis NE yra perbrauktas, taip pabrėžiant, kad tai yra klaidingas pasakymas, kurį nuolat kartojame savo vaikams, parodo, kad knygoje bus pasakojama apie mikrobus, ir kodėl jie reikalingi, kodėl “valgymas nuo žemės” nėra didžiausia vaikystės problema, o atvirkščiai - didelė dovana augančiam organizmui, kuris taip susipažįsta su įvairiais aplinkoje gyvenančiais mikrobais. 

    Knygos viršelis, žinoma, kalba pats už save - jame purvinas “iki ausų” vaikas, kurio šypsena taip pat “iki ausų”. Tai priverčia prisiminti posakį, kad vaikai būna dviejų tipų: arba laimingi, arba švarūs. Švarus vaikas retai būna laimingas, šypsena pasipuošęs ir sveikas “kaip ridikas”.  Šį posakį dažnai sau primenu, kai susierzinu dukrai apsipylus smėliu smėlio dėžėje ar purvinu vandeniu, laistant šiltnamį, kai ji renka maisto trupinius (kuriuos pati ir išmėtė) nuo žemės ir deda juos tiesiai į burnytę. Ši knyga labai padeda nekartoti “nevalgyk nuo žemės”, “nedėk purvinų rankų į burną”, “nesikapstyk darže, purve, smėlyje”, “neišsitepk”, “atsargiai - purvina” ir t.t… Ji padeda suprasti, kokią reikšmę vaiko vystymuisi turi visi tie “pavojingi” mikrobai, kurių taip bijo tėvai, ir kuriuos taip myli vaikai.

    Pilnas tekstas - bloge. Nuorodą į blogą rasite mano bio :)
    ...

    🐟Ar gali būti lengvesnė ir baltymais bei polinesočiosiomis riebalų rūgštimis turtingesnė vakarienė už žuvį? Žuvis buvo, yra ir bus bene geriausias pasirinkimas vakarui. O dar jeigu patiekalas lengvai ir greitai pagaminamas, didžiąją dalį darbo atlieka orkaitė, o Jums tereikia pasiruošti salotas….Geriau ir būti negali. 

    🐟Tai šis patiekalas būtent toks - lengvas, greitas, maistingas ir labai skanus. 

    🐟Nepamirškite svarbiausių taisyklių renkantis žuvį prekybos centruose/ turguose ar kitose prekybos vietose. Atkreipkite dėmesį, ar žuvis šviežia ir kokybiška.

    🐟Na, nusipirkote kokybišką žuvį ir nekantraujate gaminti? Pradėkime ! 

    🐟Jums reikės |4 porcijos:

    4vnt (1kg)  išdarinėtų skumbrių be galvos
    2 vnt citrinų
    2 a.š. džiovintų čiobrelių
    druskos

    🐟Garnyrui:

    100g rukolos
    200g pomidorų
    200g agurkų
    ½ citrinos sulčių
    druskos, pipirų

    🐟Gaminimo eiga:

    žuvį nuplauti ir nusausinti;

    ant žuvies berti druską, džiovintus čiobrelius, apšlakstyti citrinos sultimis;

    žuvį dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, šalia dėti supjaustytą skiltelėmis citriną;

    kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes;

    pasiruošti salotas: supjaustyti pomidorus, agurkus, dėti juos ant rukolos lapelių, apšlakstyti citrinos sultimis, pabarstyti druskos, pipirų;

    iškepusią žuvį apšlakstyti keptos citrinos sultimis ir valgyti su salotomis.

    🌱Nepamirškite užsukti į blogą, kur rasite ir šį ir kitus receptus bei naudingos informacijos apie žuvį, skumbrės naudą bei kaip pasirinkti kokybišką žuvį
    ...

    This error message is only visible to WordPress admins

    Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

    Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.