Kruopų nauda organizmui
Grūdiniai produktai ir kruopos maisto pasirinkimo piramidėje dalinasi pirma pakopa su vaisiais ir daržovėmis. Jų rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną. Kruopos pasižymi dideliu maistingumu ir yra lengvai virškinamos. Įrodyta, kad reguliarus kruopų vartojimas mažina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, storosios žarnos vėžio, cukrinio diabeto riziką. Dėl didelio skaidulų kiekio kruopose, gerėja žarnyno veikla, išvengiama vidurių užkietėjimo. Suvalgius kruopų košės, užtikrinamas tolygus gliukozės kiekis kraujyje, taip išvengiama gliukozės šuolių, kas itin svarbu medžiagų apykaitai, cukrinio diabeto profilaktikai ir bendrai savijautai.
Kruopose gausu mineralų ir vitaminų: magnio, fosforo, kalio, B Grupės vitaminų, vitamino E. Kruopų baltymai yra labai vertingi, nes turi visas nepakeičiamąsias amino rūgštis, todėl jos yra puikus pasirinkimas nevalgantiems mėsos produktų.
Verta paminėti, kad didžiulę naudą turi viso grūdo kruopos, kurios nėra apdorotos. Todėl visuomet geriau rinktis ne apdorotas, o pilnas kruopas. Pavyzdžiui, vietoje avižinių dribsnių, kurie išverda vos per 3 minutes, rinkitės avižų kruopas ar skaldytas avižas, kurių paruošimui teks skirti daugiau laiko, bet nauda bus gerokai didesnė. Taip pat reikėtų vengti baltų, plikytų, šlifuotų ryžių, kadangi juose nėra daug mikroelementų ir skaidulų, apdorojimo metu pašalinama didelė dalis naudingųjų medžiagų. Todėl verčiau reikėtų rinktis ruduosius ar laukinius ryžius.
Kruopų košė ryte – geriausias pasirinkimas
Pagrindinė ir didžiausia kruopų košių nauda pusryčiams – energija. Kruopose gausu sudėtinių angliavandenių, kurie skyla palengva ir taip užtikrina tolygią energiją visam rytui. Yra įrodyta, kad ryte suvalgius košės, dienos eigoje mažiau užkandžiaujama sveikatai nepalankiais užkandžiais; sumažėja tikimybė persivalgyti. Kruopų košė ryte yra geriausias pasirinkimas tiek protinį, tiek fizinį darbą dirbantiems žmonėms, nes ne tik užtikrina reikiamą energijos kiekį, tačiau ir gali padėti palaikyti aktyvią protinę veiklą.
Kad košė išvirtų greičiau, rekomenduojama kruopas vakare užpilti šaltu vandeniu ir palikti per naktį. Taip gerokai sutrumpėja košės gaminimo laikas ryte. Be to, vandenyje mirkstančiuose grūduose prasideda dygimo procesas ir jie tampa vertingesni.