Braškių atsargos žiemai: kokį konservavimo būdą pasirinkti?

Didžiausia braškių augintoja pasaulyje yra Kinija, kuri užaugina net 40 proc., viso pasaulio braškių derliaus. Europoje daugiausiai užaugina Ispanija, būtent iš šios saulėtos šalies atvežtų uogų dažniausiai randame parduotuvėse. Jos puikiai auga ir Lietuvoje, dabar šių raudonų ir gaiviai saldžių uogų sezonas jau kaip reikiant įsibėgėjęs. Jų šiais metais gausiai užderėjo ir mano darže. Deja, braškių sezonas gana trumpas: ką daryti, kad netektų jų išmesti, kad jos nesugestų dar nenuskintos ir, kaip išsaugoti jas žiemai, kai suvalgyti šviežių jau nespėjame? 

image
Turinys

    Žinoma, geriausias būdas valgyti braškes yra tiesiai iš daržo, ką tik nuskintas ir dar maloniai šiltas, saulės įkaitintais skruostais. Tokios man pačios skaniausios, saulėtą dieną visuomet einu prisiskinti šviežių braškių pusryčiams ar užkandžiams. Tačiau visai neseniai laukusi, kol paraudonuos dar keletas braškių (visas pirmąsias suvalgė mano dukra :D), šiandien nespėju jų skinti. Noksta kaip pašėlę. Todėl braškių atsargos žiemai jau paruoštos: šaldytos “čielos”, gabaliukais, trintos ir net virtos (visada buvau nusiteikusi prieš virtas uogas, nes jose nemažai cukraus ir jos termiškai apdorotos, tačiau dabar kiek pakeičiau nuomonę ir visgi pirmą kartą gyvenime viriau braškių džemą).

    Kodėl braškes verta konservuoti žiemai?

    • Braškėse gausu vitamino C,  mineralinių medžiagų ir fenolinių junginių (elago rūgšties, antocianinų, kvercetino, katechino). 
    • Braškės pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. 
    • Fenoliniai junginiai, esantys braškėse turi antiuždegiminių, antimikrobinių, antikancerogeninių ir antihipertenzinių savybių. 
    • Yra atliktų tyrimų, kurie įrodo braškių efektyvumą prieš įvairius uždegimus. 
    • Taip pat, braškės gali padėti sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, užkirsti kelią trombų susidarymui arterijose, aterosklerozės atsiradimui. 
    • Braškių sudėtyje esantys antocianinai sumažina hipertenzijos riziką, turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. 
    • Šiose uogose mažai kalorijų ir riebalų, tačiau daug skaidulų. 
    • Drąsiai galima teigti, kad braškė – super uoga. 

    Braškių šaldymas

    Šaldant braškes, išsaugoma jų maistinė vertė, skoninės savybės ir kokybė. Vitaminų ir mineralų nuostoliai minimalūs, tačiau vitamino C visgi netenkame 30 proc. (ir tai yra mažiausias nuostolis iš visų konservavimo būdų). Šis vitaminas labai “lepus” ir 100 proc. jo gausime tik valgydami šviežias uogas, vaisius ir daržoves.

    įdomus faktas – su cukrumi šaldytose braškėse lėtesnė askorbo rūgšties oksidacija (vadinasi mažiau vitamino C netenkama lyginant su be cukraus šaldytomis uogomis). Tad cukraus bijoti, kaip velnias kryžiaus, šiuo atveju tikrai neverta. Žinoma, nereikia jo daug pilti ant uogų, aš ant gabalėliais pjaustytų uogų tiesiog pabarstau šiek tiek cukraus, o į trintas įdedu kokį šaukštą ar du, ragauju ir kai tampa vos saldu, cukraus daugiau nededu. Šaldymas yra vienas mano mylimiausių konservavimo būdų ne tik braškėms, bet ir kitoms uogoms, vaisiams bei daržovėms. 

    Braškių virimas 

    Virtos uogos nė iš tolo neprimena šviežių, gerokai pasikeičia visos jų savybės. Jos yra apdorotos aukšta temperatūra, jose dažnai daugiau cukraus nei šaldytose. Tačiau taip konservuotos uogos visgi yra naudingos ir papildo vitaminų atsargas žiemos metu, ar net tampa puikia alternatyva pirktiniams saldumynams – cukraus yra, saldu, skanu, bet tuo pačiu ir natūralu, be pridėtinių E sąrašo. 

    Verdant taip pat galima išgauti ir  braškių sultis, tačiau jose, pagal receptą, cukraus yra ohoho kiek, todėl net nebandžiau to daryti pati :). Verdant braškes prarandama nemažai itin svarbaus šių uogų privalumo – vitamino C (net 50 proc., vitamino C netenkama virimo metu). Kitų vitaminų ir mineralų nuostoliai taip pat nemaži (daugiausiai netenkama folio rūgšties – net 70 proc., mažiausiai prarandama kalcio – 20proc.). 

    Virimą visuomet renkuosi, kai šaldytų atsargų prikaupiu pakankamai daug, o gėrybių vis dar yra ir norisi jas išsaugoti.

    Braškių džiovinimas

    Braškes galima ir džiovinti (pati šio konservavimo būdo nesu bandžiusi, tačiau labai mėgstu liofilizuotas braškes žiemą). Džiovinant, tiesa, netenkama labai daug vitamino C – net 80 proc. Kitų vitaminų ir mineralų nuostoliai nedideli, gerokai mažesni už virimo metu atsiradusius nuostolius, tačiau ir didesni už šaldymo būdą taikant patiriamus vitaminų ir mineralų nuostolius.

    Džiovintomis braškėmis tikrai galime papildyti savo racioną tamsiuoju metų laiku, jose vistiek bus nemažai vitaminų ir mineralų. Džiovintos uogos taip pat gali tapti puikiu užkandžiu ar pakeisti saldumynus (jos ypač patinka vaikams).

    Išvada: Vertingiausia braškė – šviežia braškė, tačiau, jeigu nebėra galimybės mėgautis šviežiomis uogomis, geriausiai bus, jeigu vartosime šaldytas. Šaltis leidžia išsaugoti daugiausiai šviežiai uogai būdingų savybių, prarandama mažiausiai vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tad šaltis šiuo atveju, tikrai yra geriausias draugas, užtikrinantis vitaminų atsargas žiemai. Tačiau nereikėtų bijoti ir kitais būdais konservuotų uogų, jos visada bus tik į naudą.

    Fun Story

    Pažinojau tokią moterį, kurios tikra pavardė buvo Braškienė. Vakar gamindama braškių uogienę nuolat apie ją galvojau, prisiminiau jos namą miško viduryje, kuris tuo metu man atrodė labai keistas, bet dabar suprantu, kad tokia ramybės oazė yra didžiulė vertybė. Eidavome, važiuodavome dviračiais ar arklio tempiamame vežime pas ją. Ji buvo mano bobutės draugė. Pas bobutę mes su pusseserėmis ir pusbroliais būdavome ištisas vasaras ir kaip dabar prisimenu bobutės žodžius “nuveikit in Braškienį, nuneškit ….”, o gal kažką pasakyt jai turėjom, gal iš jos kažką paimti… tiksliai nepamenu. Bet labai gerai pamenu savo minčių karuselę tą dieną. Kai tik išgirdau jos pavardę, pagalvojau, geeeras, turbūt ji turi labai daug braškių (na dar visai mažas vaikas buvau, nebuvau girdėjusi šios pavardės). Kai nuėjome pas ją, ji, maloni moteriškė, pakvietė mus vidun, pavaišino. Tačiau vaišės man sukėlė sąmišį galvoje. Ji mums sutepė sumuštinių su “šlapenka”… Negalėjau patikėti savo akimis… Net dabar matau tuos sumuštinius, taip giliai į atmintį jie įsirėžę. Ne, su tais sumuštiniais nieko blogo nebuvo, normalūs sumuštiniai, bet man buvo nesuvokiama – kodėl Braškienė mus vaišina būtent jais? O kurgi braškės? Na mažų mažiausiai, ko iš jos tikėjausi, buvo braškių uogienė….Suvalgėm mes tuos sumuštinius ir ačiū pasakėm, bet visą kelią atgal taip ir likau nesupratusi, kas čia įvyko. Lyg ir nepasidalinau savo mintimis su pussesere, bet dabar, kai tik prisimenu, vis kažkam papasakoju šią istoriją, smagiai pasijuokiam iš mano vaikiško naivumo ir siauro pasaulio suvokimo.

    Gal ir Jūs turite panašių istorijų? Būtų labai smagu išgirsti komentaruose ar instagrame 🙂


    Sekite mane Instagram'e

    🍌Kapotų avižų košė su keptais bananais

    🥣Košė saldi, patenkins net didžiausio smaližiaus skonio receptorius ir deserto po jos tikrai nesinorės. Bananas, jį kepant, puikiai karamelizuojasi ir tampa tikrų tikriausiu desertu, todėl šią košę labai mėgstu ir gaminu ją kartą per savaitę pusryčiams, kai norisi saldaus maisto.

    🍌Žinau, kad keptas bananas košėje nėra naujiena, taip gamina ir rekomenduoja gaminti nemažai dietistų, dietologų ir šiaip apie maistą ir mitybą patarti mėgstančių žmonių. Tačiau, šioje dar yra "paslėptų" linų sėmenų, tad šis receptas kiek kitoks. Šios idėjos esmė paprasta – praturtinti košę augalinės kilmės gerosiomis riebalų rūgštimis, kurių dažnam lietuviui trūksta ir suteikti kreminės tekstūros, kuri čia tobulai dera su keptu bananu.

    🥣Ingredientai

    0,5 stiklinės skaldytų avižų
    0,5 stiklinės pieno
    0,5 stiklinės vandens
    1 a.š. maltų linų sėmenų
    0,5 vnt. banano
    1 v.š. moliūgų sėklų
    0,5 a.š. sviesto

    🥣Gaminimo eiga

    Kapotas avižas nuplauti ir užpylus šaltu vandeniu, palikti per naktį (taip košės gaminimo laikas bus gerokai trumpesnis ir kruopos taps vertingesnėmis);

    Ryte nupilti vandenį nuo kruopų, užpilti naujo vandens, pieno ir virti kol avižos taps pakankamai minkštos, bet vis dar "kramtomos" tekstūros;

    Baigus virti, įdėti maltus linų sėmenis, išmaišyti, uždengti dangtį ir palikti košę pastovėti, kol pasiruošite pagardus;

    Bananą perpjauti išilgai, apkepti su sviestu;

    Trumpai pakepinti moliūgų sėklas sausoje keptuvėje;

    Į dubenį dėti košę, ant viršaus išdėlioti keptą bananą, moliūgų sėklas (aš dar mėgstu sutrupinti vieną kitą liofilizuotą uogą dėl kvapo ir spalvų).

    🥣Skanaus!!!🥣
    ...

    🌿🙃🙂

    #behappy #now #būkitlaimingi💟 #dabar #geriausiaslaikasdabar #citata #mintis #quoteoftheday
    ...

    🍗Vištienos kepsneliai su svogūnu ir špinatais

    🍗Jums reikės |4 porcijos:

    400g vištienos krūtinėlės file
    2 vnt kiaušinių
    1 vnt svogūnų
    1 sauja špinatų
    2 v.š. bulvių krakmolo
    1 a.š. raudonėlio
    1 a.š. sezamų sėklų
    1 a.š. druskos
    2 v.š. alyvuogių aliejaus

    🍗Garnyrui: 

    1 puodelis neskrudintų grikių
    300g vyšninių pomidoriukų
    sauja rukolos
    1 a.š. alyvuogių aliejaus

    🍗Gaminimo eiga:

    Vištienos file supjaustyti smulkiais gabalėliais, įmušti kiaušinius, gerai išmaišyti;

    Sudėti smulkiai supjaustytą svogūną ir špinatus, krakmolą, prieskonius, sėklas ir gerai išmaišyti;

    Į keptuvę su įkaitintu aliejumi dėti po šaukštą masės ir apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos;

    Išvirti grikius;

    Supjaustyti pomidoriukus pusiau, dėti juos ant rukolos, apšlakstyti alyvuogių aliejumi.

    Skanaus ! 

    🍗Maistinė vertė |1 porcijos:

    Kalorijos – 349 kcal.
    Angliavandeniai – 17g.
    Baltymai – 37g.
    Riebalai – 15g.
    ...

    🌿💚Joninės jau čia pat ir tikrai visi kažką “grilinsim”. Trumpiausią metų naktį visada norisi praleisti gamtoje, su skaniu maistu, gera kompanija ir nuostabiu oru. 

    🌿Siūlau šioms Joninėms išbandyti burgerius. Jie labai greitai ir lengvai pagaminami, juose “paslėpiau” papildomų daržovių, tad jie sveikatai palankesni už įprastus mėsainius, kur tik salotos lapą uždedam ir marinuoto agurkėlio. 

    🌿Jums reikės:

    Maltinukams:

    80g Maltos jautienos
    ⅓ Cukinijos
    ⅓ Morkos
    5g Krapų
    10g Avižinių dribsnių

    Priedai:

    1 Mėsainių bandelės (aš rinkausi sviestines brioche bandeles)
    Salotų lapų
    Špinatų
    20g Pomidoro
    20g Agurko
    15g Sūrio
    20g Avokado 

    🌿Gaminimo eiga:

    Cukiniją ir morką sutarkuoti, krapus susmulkinti ir sumaišyti su visais kitais maltinukams skirtais ingredientais;

    Formuoti maltinuką, kiek didesnį nei bandelė, nes kepdamas jis susitrauks;

    Maltinuką dėti ant kepimo popieriaus ir kepti griliuje, kol iškeps iki norimo lygio, maždaug 7-9 minutes (jeigu mėgstate pusiau keptą jautieną, kepkite trumpiau, jeigu mėgstate, kad mėsa būtų gerai iškepta, kepkite, kol paruduos);

    Ant jau iškepto maltinuko uždėkite sūrų ir palaukite, kol šis išsilydis (geriausia, uždengus grilio dangtį);

    Šiek tiek paskrudinkite bandeles ant grotelių;

    Formuokite mėsainį: apatinę bandelės puselę patepkite trintu avokadu, dėkite maltinuką, salotų lapus, špinatus, pomidoro ir agurko griežinėlius ir uždenkite viską kita bandelės puse.

    🌿Maistinė vertė:

    Kalorijos - 665 kcal
    Angliavandeniai - 48g 
    Baltymai - 35g
    Riebalai - 37g
    ...

    🥣Avižinė košė su kriaušėmis ir obuoliais

    Turbūt visi yra girdėję dietistų, dietologų ar mitybos specialistų rekomendaciją – pusryčiams valgyti avižinę košę. Avižinė košė tapo tikra sensacija, ryto pažiba, be kurios pusryčių jau seniai daugelis neįsivaizduoja.

    Ir iš tikrųjų, avižos yra nuostabus produktas, kartais netgi vadinamas sveikiausiu pasaulyje grūdu. Labai tinka svorį metantiems žmonėms, mat turi nedaug kalorijų, mažai riebalų. Tačiau yra puikus angliavandenių, skaidulų šaltinis, turi palyginus nemažai baltymų ir yra pilnos svarbių vitaminų, antioksidantų ir mineralų.

    🥣Jums reikės |  1 porcijai: 

    ¼ puodelio vandens
    ¼ puodelio pieno
    1 kriaušės
    ½ obuolio
    2,5 v.š. avižinių dribsnių
    20g. migdolų
    1 a.š. cinamono

    🥣Gaminimo eiga:

    Vandenį ir pieną supilti į puodą ir užvirti;

    Supjaustyti smulkiai pusę kriaušės ir obuolį, sudėti juos į puodą ir pavirti ~ 5 min.;

    Supilti avižinius dribsnius ir virti dar ~3min.;

    Migdolus susmulkinti peiliu ir pakepinti keptuvėje;

    Košę dėti į dubenėlį, papuošimui - ant viršaus išdėlioti likusios pusės kriaušės riekeles (pusę jų apvolioti cinamone) ir sudėti migdolus.
    ...

    🥩Kaip iškepti skanius šonkauliukus, patarimų daug, tereikia įsijungti google ir paieškos langelyje parašyti “skaniausi šonkauliukai”. Tiesa, kiekvienas patarėjas pataria skirtingus šonkauliukų gaminimo būdus: vieni rekomenduoja juos apvirti, kad sutrumpėtų kepimo laikas, kiti gi teigia atvirkščiai – jeigu norite skanių, sultingų, aromatingų šonkauliukų, jokiu būdu jų nevirkite. Kiek žmonių, tiek nuomonių, tad tenka ieškoti sau tinkamo varianto.
    Štai mano mylimiausias skaniausių šonkauliukų receptas👇👇👇

    🥩Jums reikės | ~8 porcijos:

    1,5 kg šonkauliukų
    1 v.š alyvuogių aliejaus
    1 v.š. druskos
    30g. (5 skiltelės) česnako
    1 v.š. rūkytos paprikos miltelių
    0,5 v.š. ciberžolės miltelių
    10g. džiovintų čili pipiriukų (ne miltelių, o gabalėlių arba “flakes”)
    1 v.š. smulkinto/džiovinto raudonėlio
    1 v.š. smulkintų/džiovintų krapų

    🥩Padažui :

    2 v.š. medaus
    0,5 v.š. druskos
    0,5 v.š. balzaminio acto
    2 vnt. svogūno
    4 v.š. pomidorų pastos

    🥩Garnyrui :

    15 vnt.nedidelių bulvių
    4 vnt.morkų
    0,5 v.š. druskos

    300g. pomidorų
    1 v.š sojų padažo

    🥩Gaminimo eiga :

    Šonkauliukus nuplauti, jeigu reikia nupjaustyti riebalinio audinio perteklių, nulupti vidinėje dalyje esančią plėvelę;

    alyvuogių aliejų sumaišyti su visais prieskoniais;

    Šonkauliukus gerai įtrinti prieskonių mišiniu, dėti juos ant folijos, mėsinga dalimi į viršų;

    Ant viršaus išdėlioti riekelėmis pjaustytą česnaką ir čili pipiriukus;

    Šonkauliukus suvynioti į dvigubą foliją ir kepti orkaitėje,  135 °C temperatūroje apie 4 valandas;

    Kol šonkauliukai kepa, pasiruošti padažą: supjaustyti ir iškepti svogūnus, baigiant kepti, supilti likusius ingredientus ir šiek tiek patroškinti;

    Supjaustyti bulves, morkas ir virti, kol suminkštės – pirmiau apvirti morkas, tik po to sudėti bulves, kad vienodai išvirtų;

    Išvirusias morkas ir bulves sutrinti iki vientisos masės, kaip trintumėte paprastą bulvių košę;

    Baigus kepti, šonkauliukus atidengti ir užtepti padažą, su padažu dėti atgal į orkaitę (įkaitintą iki 200 °C) ir pakepti apie 10 min, kad padažas karamelizuotųsi;

    Pomidorus supjaustykite ir apšlakstykite sojų padažu;

    Į lėkštę dėti šonkauliukus, košę ir pomidorų salotas. 

    Skanaus !
    ...

    Knyga “Nevalgyk nuo žemės” mane papirko visų pirma savo autoriais, kurie yra mokslų daktarai - Dr. B. Brett Finlay ir Dr. Marie - Claire Arrieta. Pasitikiu mokslininkų, gydytojų, mokslų daktarų nuomone ir tikiu, kad jie geba atrinkti pačią aktualiausią informaciją ir pateikti ją glaustai, aiškiai, įdomiai, profesionaliai. Dėl šito neklydau, informacija išties labai įdomi, pateikta suprantamai, nurodyti šaltiniai, netgi papildomos literatūros rekomendacijos, jeigu knygos būtų maža ir norėtųsi sužinoti daugiau. 

    Pats pavadinimas “Nevalgyk nuo žemės”, kur žodis NE yra perbrauktas, taip pabrėžiant, kad tai yra klaidingas pasakymas, kurį nuolat kartojame savo vaikams, parodo, kad knygoje bus pasakojama apie mikrobus, ir kodėl jie reikalingi, kodėl “valgymas nuo žemės” nėra didžiausia vaikystės problema, o atvirkščiai - didelė dovana augančiam organizmui, kuris taip susipažįsta su įvairiais aplinkoje gyvenančiais mikrobais. 

    Knygos viršelis, žinoma, kalba pats už save - jame purvinas “iki ausų” vaikas, kurio šypsena taip pat “iki ausų”. Tai priverčia prisiminti posakį, kad vaikai būna dviejų tipų: arba laimingi, arba švarūs. Švarus vaikas retai būna laimingas, šypsena pasipuošęs ir sveikas “kaip ridikas”.  Šį posakį dažnai sau primenu, kai susierzinu dukrai apsipylus smėliu smėlio dėžėje ar purvinu vandeniu, laistant šiltnamį, kai ji renka maisto trupinius (kuriuos pati ir išmėtė) nuo žemės ir deda juos tiesiai į burnytę. Ši knyga labai padeda nekartoti “nevalgyk nuo žemės”, “nedėk purvinų rankų į burną”, “nesikapstyk darže, purve, smėlyje”, “neišsitepk”, “atsargiai - purvina” ir t.t… Ji padeda suprasti, kokią reikšmę vaiko vystymuisi turi visi tie “pavojingi” mikrobai, kurių taip bijo tėvai, ir kuriuos taip myli vaikai.

    Pilnas tekstas - bloge. Nuorodą į blogą rasite mano bio :)
    ...

    🐟Ar gali būti lengvesnė ir baltymais bei polinesočiosiomis riebalų rūgštimis turtingesnė vakarienė už žuvį? Žuvis buvo, yra ir bus bene geriausias pasirinkimas vakarui. O dar jeigu patiekalas lengvai ir greitai pagaminamas, didžiąją dalį darbo atlieka orkaitė, o Jums tereikia pasiruošti salotas….Geriau ir būti negali. 

    🐟Tai šis patiekalas būtent toks - lengvas, greitas, maistingas ir labai skanus. 

    🐟Nepamirškite svarbiausių taisyklių renkantis žuvį prekybos centruose/ turguose ar kitose prekybos vietose. Atkreipkite dėmesį, ar žuvis šviežia ir kokybiška.

    🐟Na, nusipirkote kokybišką žuvį ir nekantraujate gaminti? Pradėkime ! 

    🐟Jums reikės |4 porcijos:

    4vnt (1kg)  išdarinėtų skumbrių be galvos
    2 vnt citrinų
    2 a.š. džiovintų čiobrelių
    druskos

    🐟Garnyrui:

    100g rukolos
    200g pomidorų
    200g agurkų
    ½ citrinos sulčių
    druskos, pipirų

    🐟Gaminimo eiga:

    žuvį nuplauti ir nusausinti;

    ant žuvies berti druską, džiovintus čiobrelius, apšlakstyti citrinos sultimis;

    žuvį dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, šalia dėti supjaustytą skiltelėmis citriną;

    kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes;

    pasiruošti salotas: supjaustyti pomidorus, agurkus, dėti juos ant rukolos lapelių, apšlakstyti citrinos sultimis, pabarstyti druskos, pipirų;

    iškepusią žuvį apšlakstyti keptos citrinos sultimis ir valgyti su salotomis.

    🌱Nepamirškite užsukti į blogą, kur rasite ir šį ir kitus receptus bei naudingos informacijos apie žuvį, skumbrės naudą bei kaip pasirinkti kokybišką žuvį
    ...

    This error message is only visible to WordPress admins

    Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.